Με 1.5 βενζίνης το νέο Suzuki Jimny

Το σκληροτράχηλο 4x4 διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του προκατόχου του

  • -
  • -

Τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού Jimny ανακοίνωσε η Suzuki. Στην τέταρτη γενιά του, το μικρό τετρακίνητο μοντέλο εκσυγχρονίστηκε αισθητικά, απέκτησε πιο μοντέρνο εσωτερικό, πλουσιότερο εξοπλισμό ασφαλείας και νέο κινητήρα, τον ατμοσφαιρικό 1.5 απόδοσης 102 ίππων.

Οι ομοιότητες σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο είναι το πλαίσιο σκάλα, όπως επίσης η κατ’ επιλογήν τετρακίνηση και το κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων. Όσον αφορά τις εξωτερικές του διαστάσεις, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με συνολικό μήκος 3,64 μέτρα (με την εξωτερικά τοποθετημένη ρεζέρβα), πλάτος 1,64 μ. και ύψος 1,72 μ. Η απόσταση από το έδαφος είναι 21 cm, ενώ οι τροχοί 15 ιντσών πατούν σε ελαστικά 195/80.

Κινητήρας-κιβώτιο

Η Suzuki δεν επέλεξε τον 1.000άρη turbo για το νέο Jimny αλλά έναν ατμοσφαιρικό 1.5, προφανώς για περιορισμό του κόστους. Αποδίδει 102 ίππους στις 6.000 rpm και 130 Nm ροπής στις 4.000 rpm. Συνδυάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων είτε με 4άρι αυτόματο. Και στις δύο περιπτώσεις η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων είναι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που επηρεάζει τα πάγια έξοδα. Με το μηχανικό κιβώτιο η μέση κατανάλωση είναι 6,8 lt/100 km (178 g/km με το νέο πρωτόκολλο WLTP), ενώ με το αυτόματο 7,5 lt/100 km (198 g/km).

Σύστημα 4x4

Η κατ’ επιλογήν τετρακίνηση του Jimny συνδυάζεται με κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων. Ο οδηγός θα μπορεί να αλλάξει από 2H (2WD-high gear), σε 4H (4WD-high gear) και 4L (4WD-low gear) για κίνηση σε δύσβατα εδάφη. Τόσο μπροστά όσο και πίσω έχουν τοποθετηθεί άκαμπτοι άξονες. Η γωνία προσέγγισης είναι 37 μοίρες και η αποχώρησης 49 μοίρες. Το σύστημα 4x4 στο νέο Jimny ονομάζεται ALLGRIP PRO. Αποτελεί μία πιο ικανή εκδοχή της τετρακίνησης της Suzuki ώστε να ανταποκρίνεται στις μεγαλύτερες off road απαιτήσεις.

Εσωτερικό – χώροι

Το 4ης γενιάς Jimny έχει δεχτεί ένα εκτεταμένο σχεδιαστικό φρεσκάρισμα στην καμπίνα των επιβατών, καθώς δεν μπορούσαν να κρυφτούν τα χρόνια του προηγούμενου μοντέλου. Το τιμόνι, ο πίνακας οργάνων και η οθόνη αφής στο ταμπλό παραπέμπουν στα άλλα νέα μοντέλα της Suzuki, όπως το Swift και το Ignis.

Οι χώροι στο εσωτερικό είναι μικροί και στο νέο Jimny, κυρίως για τις αποσκευές. Σε 5θέσια διάταξη ο όγκος είναι μόλις 85 lt, ενώ αν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα φθάνει τα 377 lt (53 περισσότερα από το προηγούμενο μοντέλο).

Ασφάλεια

Προκειμένου το Jimny να ανταπεξέλθει στα αυστηρότερα κριτήρια του οργανισμού euro NCAP, εφοδιάζεται από τη Suzuki με σύστημα ειδοποίησης για επικείμενη σύγκρουση με όχημα ή πεζό και αν ο οδηγός δεν αντιδράσει τόσο ενεργοποιούνται αυτόματα τα φρένα. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης σύστημα ειδοποίησης για ακούσια αλλαγή λωρίδας, αυτόματα φώτα, αναγνώριση σήμανσης κ.α.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...