Volvo: Δέσμη φώτων που δεν τυφλώνει

Πρωτοποριακή τεχνολογία για οδήγηση στο σκοτάδι

  • -
  • -

Μία νέα τεχνολογία λανσάρει η Volvo στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης. Πρόκειται για μία καινοτομία που αφορά την υψηλή δέσμη φώτων η οποία είναι δυνατό να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη χωρίς να «τυφλώνει» τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς ή να ενοχλεί τους οδηγούς των προπορευόμενων οχημάτων. Η τεχνολογία αυτή θα είναι άμεσα διαθέσιμη στον προαιρετικό εξοπλισμό των νέων Volvo S60, V60 και XC60, που κάνουν ντεμπούτο στη Γενεύη σε λίγες μέρες.

 

Active High Beam Control

Στη νέα τεχνολογία γίνεται αυτόματη σκίαση μέρους της φωτεινής δέσμης. Το περιβάλλον οδήγησης παραμένει έντονα φωτισμένο, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του άπλετου φωτισμού της μεγάλης σκάλας φώτων. Για τον έλεγχο της δέσμης χρησιμοποιείται η κάμερα ανίχνευσης πεζών για τα συστήματα αυτόματης πέδησης. Η κάμερα αυτή ανιχνεύει τόσο τα αντίθετα διερχόμενα όσο και τα προπορευόμενα οχήματα και υπολογίζεται αυτόματα το ποσοστό και η θέση σκίασης που πρέπει να εφαρμοστεί στην υψηλή δέσμη φώτων. Η τεχνολογία δε, είναι τόσο ακριβής που το περιθώριο απόκλισης στον καθορισμό των οχημάτων δεν ξεπερνά τις 1,5 μοίρες! Η τεχνολογία έχει πεδίο λειτουργίας ακόμα και για πολύ χαμηλές ταχύτητες, έως και τα 15km/h και χρησιμοποιεί λαμπτήρες Xenon.

Η πληροφορία σχετικά με την απαραίτητη σκίαση μεταδίδεται σε έναν προηγμένο μηχανισμό προβολικής τεχνολογίας, που είναι ενσωματωμένος στα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου. Ένας μικροσκοπικός κύλινδρος με μεταλλικά τμήματα διαφόρων μεγεθών, προσφέρει τη δυνατότητα μεταβλητής σκίασης της φωτεινής δέσμης σε διάφορες θέσεις, στον επιθυμητό βαθμό. Η νέα τεχνολογία καλύπτει και μοτοσικλετιστές που κινούνται είτε στην ίδια είτε στην αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...