Τιμές καυσίμων στα ύψη. Τι να κάνω;

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το υψηλό κόστος μετακίνησης

  • -
  • -

Οι διαδοχικές αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων από τη μία και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διεθνώς από την άλλη, έχουν στριμώξει για τα καλά τον Έλληνα οδηγό. Είναι αξιοσημείωτο πως οι φόροι στην αμόλυβδη αγγίζουν το 1 ευρώ ανά λίτρο. Μιλάμε για ένα πραγματικό ράλλυ ανόδου στις τιμές των καυσίμων τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε πως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των υψηλών τιμών καυσίμων είναι η φορολογία, την οποία απέδωσε στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης από τη μεριά του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα μόνο εφόσον αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς; Ποιους τρόπους έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια αύξηση στο κόστος μετακίνησης; Κι όμως, υπάρχουν λύσεις και είναι οι εξής:

 

 ΟΔΗΓΗΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 

Τρόποι για να οδηγείς οικονομικά υπάρχουν πάρα πολλοί και μπορείς να τους δεις όλους εδώ. Οδηγώντας οικονομικά το όφελος είναι διπλό: κάνεις καλό τόσο στην τσέπη σου όσο και στο περιβάλλον, αφού μικρότερη κατανάλωση καυσίμου συνεπάγεται και λιγότερους εκπεμπόμενους ρύπους στο περιβάλλον.



 

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ 

Αν νομίζεις πως η επιλογή ενός φτηνότερου πρατηρίου δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο, αναλογίσου το εξής: αν φουλάρεις το ρεζερβουάρ 55 λίτρων του μικρομεσαίου σου αυτοκινήτου 25 φορές το χρόνο, γλιτώνοντας σε κάθε γέμισμα περί τα 0,15 ευρώ/λίτρο, το συνολικό κέρδος σου ξεπερνά τα 200 ευρώ. Αν πάλι οδηγείς 2λιτρο SUV (π.χ. RAV4), το ετήσιο κέρδος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 250 ευρώ. Επίσης σημαντικό είναι πως, επιλέγοντας το φτηνότερο πρατήριο, βοηθάς έτσι ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να πέφτουν οι τιμές.

Πολλοί πιστεύουν πως το κυνήγι της φτηνότερης τιμής καυσίμου είναι σα να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Και όμως, αρκεί μια απλή αναζήτηση στο www.gocar.gr για να βρεις το κοντινότερο σε σένα φτηνότερο πρατήριο, όπου κι αν είσαι. Αξιοποιώντας τη βάση των πρατηρίων που παρέχει στην ηλεκτρονική του σελίδα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, η ενότητα “ΦΘΗΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ” του gocar.gr προσφέρει ένα εύχρηστο εργαλείο για

α) την αναζήτηση για τα πρατήρια με τις καλύτερες τιμές ανά περιοχή και

β) την αποτύπωσή τους πάνω σε χάρτη, για να είναι ακόμη πιο εύκολο να το βρεις. Έτσι, μπορείς να ενημερωθείς για τις φτηνότερες τιμές καυσίμων με δύο τρόπους:

  1. με τη μετακίνηση του κέρσορα, πάνω στο χάρτη, στη γεωγραφική περιοχή που σε ενδιαφέρει, ή
  2. εισάγοντας στοιχεία, όπως διεύθυνση, γεωγραφική ακτίνα, εταιρεία και τύπο καυσίμου στα αντίστοιχα πεδία.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα της αναζήτησης αποτυπώνονται στο χάρτη, ενώ περισσότερα στοιχεία για τα συγκεκριμένα πρατήρια εμφανίζονται σε ειδικό πλαίσιο δεξιά του χάρτη.

Τέλος, μπορείς να δεις τις τιμές βενζίνης με μια ματιά και στο www.timesvenzinis.gr.


 

 

 ΣΤΕΙΛΕ SMS ΣΤΟ 54151 

Πρόκειται για υπηρεσία ενημέρωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων μέσω SMS για τα 3 πιο φτηνά σημεία πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στο δημοτικό διαμέρισμα που σε ενδιαφέρει. Στέλνοντας ένα SMS στο 54151 με την περιοχή (πχ. Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, Αιγάλεω), έρχεται άμεσα στο κινητό σου απάντηση με την τιμή της βενζίνης, την ονομασία και τη διεύθυνση για κάθε ένα από τα 3 φθηνότερα πρατήρια καυσίμων που εντοπίστηκαν. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε πελάτες των εταιρειών Cosmote, Vodafone και Wind και διατίθεται χωρίς χρέωση.



 ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 

Δεν λέμε να ξεχάσεις το αυτοκίνητο στο γκαράζ. Μπορείς όμως τις κοντινές σου διαδρομές να τις κάνεις πεζός ή με ποδήλατο. Έτσι, εκτός από την τσέπη ωφελείς και την υγεία σου. Επίσης, μπορείς να συνδυάζεσαι με φίλους, συναδέλφους ή ακόμη και αγνώστους στις μετακινήσεις σου, εφαρμόζοντας το car sharing.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΜΜΜ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΛΕΥΟΥΝ 

Υπάρχουν προορισμοί για τους οποίους δεν συμφέρει να πάρεις το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, αν θες να πας στο κέντρο της Αθήνας είναι προτιμότερο να πάρεις ΜΕΤΡΟ. Και πιο γρήγορα θα φτάσεις, και δεν θα έχεις το άγχος της στάθμευσης, και λιγότερο θα ρυπάνεις το περιβάλλον. Μάθε τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της περιοχής σου. Ίσως σε βολεύουν περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις.

 

 ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΟΥ ΤΟ GOCAR 

Μην κοιτάς μόνο την εμφάνιση, τους χώρους και τις επιδόσεις. Πρόσθεσε στη λίστα των προτεραιοτήτων σου την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων CO2. Η επιλογή ενός καινούριου αυτοκινήτου ας είναι η απαρχή ενός πιο green τρόπου ζωής. Πήγαινε στην αρχική σελίδα της ενότητας go green για να υπολογίσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα ως οδηγός, πόσο ρυπαίνεις δηλαδή το περιβάλλον με το τωρινό σου αυτοκίνητο, αλλά και για να δεις τα ΤΟΡ 5green μοντέλα κάθε κατηγορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...