Πωλήσεις Ευρώπη: Καθοδική τροχιά

Αρνητικές προβλέψεις και για το 2013

  • -
  • -

Συνεχίζεται η πρώτη στις αγορές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυτές της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, αλλά και της Ελλάδας. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένονται να πέσουν στις 11,79 εκ. μονάδες από τα 13,66 εκ. μονάδες που ήταν την χρονιά ρεκόρ του 2009. Τον Οκτώβριο σημειώθηκε πτώση 4,9% και τα προβλήματα προκαλούν αλυσιδωτή αντίδραση.

Οι αναλυτές της LMC Automotive που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα των πωλήσεων κάνουν λόγο για συνέχιση της πτώσης και το 2013 όπου η αγορά δεν θα ξεπεράσει τα 11,47 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Τα αίτια είναι πολλά κι αφορούν κυρίως την κρίση στην Γαλλική αγορά η οποία έχει πέσει στα νούμερα του 2008, ενώ και η κραταιά Γερμανική κινείται στο -1,6%. Οι χώρες του Νότου έχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και οι όποιες ελπίδες συγκράτησης στην Ισπανική αγορά βασίζονται στο πρόγραμμα απόσυρσης που πρόκειται να εφαρμοστεί. Συνεισφορά στην πτώση έχει και η Ελληνική αγορά καθώς από τις 267.242 μονάδες που ήταν το 2008, πέρσι έκλεισε στις 97.682 και φέτος αναμένεται κάτω από τις 60.000 μονάδες. Από τις λίγες εξαιρέσεις η αγορά της Αγγλίας η οποία κινείται ανοδικά στο +12,1% σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 2,1 εκατ. μονάδες.

Η LMC προβλέπει πτώση 8,0% για φέτος και 2,7% για το 2013. Η μειωμένη ζήτηση έχει προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον προγραμματισμό παραγωγής των εργοστασίων τα οποία δεν έχουν την ευελιξία να είναι βιώσιμα σε χαμηλότερους όγκους παραγωγής. Από την άλλη δεν μπορούν εύκολα άλλες αγορές εκτός Ευρώπης να απορροφήσουν το πλεόνασμα παραγωγής. Έτσι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αποφασίσουν να κλείσουν εργοστάσια όπως η Peugeot και η Ford αλλά και να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητες τους όπως η Opel προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...