Δοκιμή ηλεκτρικών van από τη Mercedes-Benz

230 Vito E-CELL κάλυψαν 650.000 km σε επιλεγμένες περιοχές στη Γερμανία

  • -
  • -

Δοκιμές ηλεκτρικών van στην καθημερινή χρήση πραγματοποιεί από το φθινόπωρο του 2010 η Mercedes-Benz. Μέχρι τον Φλεβάρη του 2012, συνολικά 230 Vito E-CELL Van χρησιμοποιούνταν σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας με πολύ θετικά αποτελέσματα. Εταιρείες που έχουν παραλάβει και χρησιμοποιούν τα οχήματα είναι υπηρεσίες ταχυδρομείου, ταχυμεταφορών και παράδοσης πακέτων, μεταφορές προσωπικού σε μεγάλες εταιρείες, συνεργεία κ.α.

Η ποικιλομορφία του τοπίου ήταν σημαντικός παράγοντας στην επιλογή των περιοχών. Σε αντίθεση με την πεδινή περιοχή του Βερολίνου π.χ., οι υψομετρικές διαφορές στη μητροπολιτική περιοχή της Στουτγάρδης φτάνουν τα 350 μέτρα, γεγονός που αποτελεί πραγματική δοκιμασία αντοχής για την αυτονομία, τις επιδόσεις ανάκτησης ενέργειας και τα χαρακτηριστικά οδήγησης του Vito E-CELL. Και στις δύο περιοχές, η αξιολόγηση του Vito E-CELL από τους οδηγούς υπήρξε άκρως θετική. Τα χαρακτηριστικά απόδοσης της οδήγησης, η ελκτική δύναμη, η σταθερή επιτάχυνση χωρίς αλλαγές ταχυτήτων και η συνεχής πέδηση βαθμολογήθηκαν ευνοϊκά στο σύνολό τους. Οι οδηγοί εκτίμησαν επίσης ιδιαίτερα την αθόρυβη λειτουργία του κινητήρα. Βέβαια, σύμφωνα πάντα με τους οδηγούς, το γεγονός αυτό απαιτεί αυξημένη προσοχή στην οδήγηση από πλευράς τους καθώς οι οδηγοί των άλλων οχημάτων και οι πεζοί δεν αντιλαμβάνονται πάντα ότι πλησιάζει το επαγγελματικό όχημα.

 

Συνήθως η αυτονομία δεν αξιοποιείται πλήρως

Οι αρχικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανώς περιορισμένη αυτονομία του Vito E-CELL δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Τα οχήματα της δοκιμής κάλυπταν καθημερινά τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα με πλήρως φορτισμένη μπαταρία, ακόμη και το χειμώνα, απόσταση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επαρκής. Είναι αξιοσημείωτο ότι σπάνια αξιοποιείται πλήρως η μέγιστη αυτονομία του Vito E-CELL. Συνεπώς, κατά κανόνα οι χρόνοι φόρτισης είναι σύντομοι και διαρκούν μεταξύ μίας και τριών ωρών. Για να εξασφαλίζεται η μέγιστη αυτονομία, η ταχύτητα του Vito E-CELL περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 89 km/h, η οποία από τις δοκιμές φαίνεται πως είναι επαρκής: στο Βερολίνο, για παράδειγμα, μόνο για το 30% των ηλεκτρικών Van αναφέρθηκε ότι έφταναν τη μέγιστη ταχύτητα σε καθημερινή βάση.

Οι δοκιμές στους δρόμους του Βερολίνου και της Στουτγάρδης συνεχίζονται. Τα οχήματα είναι σχεδιασμένα για 4ετή χρήση και κάλυψη απόστασης έως 80.000 km ανά όχημα. Συνολικά, στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών έχουν δοκιμαστεί στο δρόμο 230 Vito E-CELL Van κι έχουν καλύψει έως σήμερα περίπου 650.000 km. Το 2011 κατασκευάστηκαν συνολικά 400 Vito E-CELL, ενώ το 2012 η Mercedes-Benz ετοιμάζεται να το κυκλοφορήσει και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας καθώς και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Το Vito E-CELL στο μικροσκόπιο


Το Vito E-CELL βασίζεται στο μεσαίου μήκους Vito Van. Με ωφέλιμο φορτίο έως 900 κιλά και ατροποποίητο χώρο φόρτωσης, το E-CELL είναι κατάλληλο για κάθε επαγγελματική χρήση χωρίς περιορισμούς. Ο ηλεκτρικός κινητήρας, το ηλεκτρονικό κύκλωμα, ο μετατροπέας και ο φορτιστής AC/DC βρίσκονται κάτω από το καπό του κινητήρα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας έχει ισχύ 60 kW (82 PS) και ροπή 280 Nm, ενώ η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου βρίσκονται κάτω από το δάπεδο του χώρου φόρτωσης και έχουν ονομαστική τάση 360 V και ισχύ 36 kWh.

Το Vito E-CELL επιταχύνει γρήγορα από τα 0 στα 50 ή 80 km/h σε μόλις 6,5 ή 11 sec αντίστοιχα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 89 km/h για να μεγιστοποιείται η αυτονομία του (περίπου 130 km). Έτσι, το Vito E-CELL έχει τη δυνατότητα να κινείται με επαρκή ταχύτητα στη δεξιά λωρίδα των αυτοκινητοδρόμων. Η φόρτιση των μπαταριών γίνεται σε αμαξοστάσια, με τάση 380/400 V και η διαδικασία διαρκεί έως το πολύ 6 ώρες. Αργότερα, η φόρτιση θα είναι επίσης εφικτή σε ρευματοδότες τάσης 230 V. Επιπλέον, οι μπαταρίες φορτίζονται και κατά την οδήγηση μέσω της ανάκτησης ενέργειας, καθώς η ενέργεια πέδησης μετατρέπεται σε ισχύ.

Το Vito E-CELL είναι εξοπλισμένο με κορυφαία συστήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και ESP. Επιπλέον, οι μπαταρίες είναι προστατευμένες με ένα κάλυμμα προστασίας από σύγκρουση. Εάν ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, η τεχνολογία υψηλής τάσης απενεργοποιείται αυτόματα. Το Vito E-CELL έχει αποδείξει εντυπωσιακά τα υψηλά πρότυπα ασφάλειάς του σε δοκιμές σύγκρουσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...