Εξαγορά του 7% της Peugeot-Citroen από GM

Kοινές πλατφόρμες και προμήθειες αξίας 125 δισ. δολ

  • -
  • -

Η GM και ο όμιλος PSA ανακοίνωσαν την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας σε μακροχρόνια βάση με συνέργειες που θα έχουν ως στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των δύο πλευρών στην Ευρώπη. Η συμφωνία αποτελείται από δύο σκέλη: τη χρήση κοινής πλατφόρμας σε σειρά μοντέλων και τη δημιουργία μίας κοινής εταιρείας η οποία θα πραγματοποιεί όλες τις αγορές εξαρτημάτων από ανεξάρτητους προμηθευτές και θα διαπραγματεύεται τις τιμές έχοντας ως πλεονέκτημα το άθροισμα των αναγκών και των δύο εταιρειών. Η κοινή εταιρεία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιεί αγορές που θα φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 125 δισ. δολαρίων ετησίως. Τόσο η GM όσο και οι Peugeot-Citroen θα συνεχίσουν να είναι ανεξάρτητες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους σε ότι αφορά την ταυτότητα των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζουν.

Με την υπογραφή της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου PSA αξίας ενός δισ. ευρώ και η GM θα αποκτήσει μερίδιο μετοχών ίσο με το 7%. Έτσι η GM θα γίνει ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος του ομίλου PSA μετά την οικογένεια Peugeot. Επιπλέον η συμφωνία δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την άσκηση διοίκησης και το status quo θα παραμείνει ως είχε.

Αρχικά η συνεργασία GM-PSA θα εστιαστεί στην εξέλιξη και παραγωγή μοντέλων με κοινή πλατφόρμα και μηχανικά μέρη της μικρής και μεσαίας κατηγορίας, αλλά αυτοκινήτων MPV και SUV. Το πρώτο προϊόν που θα βγει στην παραγωγή με βάση τη συμφωνία συνεργασίας θα κυκλοφορήσει το 2016.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...