Το φθηνότερο αυτοκίνητο της αγοράς θα είναι Fiat – Οι Ιταλοί θα σαρώσουν σε πωλήσεις

Η Fiat και ο όμιλος Stellantis βρήκαν τον τρόπο να προσφέρουν στο ευρωπαϊκό κοινό αυτοκίνητα με τιμή εκκίνησης μικρότερη των 15.000 ευρώ!

  • -
  • -

Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στους τιμοκαταλόγους των εταιρειών τη σήμερον ημέρα, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα καινούργιο αυτοκίνητο με τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ!

Το φθηνότερο νέο αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι το Dacia Sandero, το οποίο εκκινεί από τα 15.950 ευρώ. Υπάρχει επίσης το Pandina της Fiat στα 15.990 ευρώ (τρέχει  έκπτωση βέβαια η ελληνική αντιπροσωπεία αξίας 2.500 ευρώ), στα ίδια χρήματα πωλείται επίσης το Leapmotor T03 (υπολογίζοντας όμως και την κρατική επιδότηση), ενώ καρμπόν τιμή έχει και το βασικό KIA Picanto.

Όχι πολύ παλιά, μια 15ετία πριν, πωλούνταν στη χώρα μας πολλά νέα αυτοκίνητα -πόλης κατά βάση- με τιμή εκκίνησης μικρότερη των 10.000 ευρώ! Θυμάστε τα τρίδυμα των Toyota, Peugeot, Citroen (Aygo, 107, C1) ή ακόμα και το best seller Yaris; Το τελευταίο, supermini και όχι κλάσης Α, μπορούσε κανείς να το κάνει δικό του καταβάλλοντας από 12.000 ευρώ (για το 1.000άρη με βασικό εξοπλισμό).

Η Fiat λοιπόν αποφάσισε προσφέρει ξανά στο κοινό ένα προσιτό -στα πλαίσια της εποχής βεβαίως- αυτοκίνητο πόλης. Του οποίου η βασική τιμή καταλόγου θα είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ!

Με τη βοήθεια των Κινέζων

Ο όμιλος Stellantis έχει καταλάβει, βλέποντας προφανώς και τα παραδείγματα των Pandina και Sandero που πάνε εξαιρετικά σε εμπορικό επίπεδο, ότι το κοινό έχει ανάγκη από αυτοκίνητα προσιτά στην κτήση και οικονομικά στη χρήση. Αυτοκίνητα πόλης κατά κύριο λόγο γιατί σε αυτό το περιβάλλον πραγματοποιείται το +80% των μετακινήσεων ετησίως των οδηγών.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα του Journal de l'Auto αλλά κυρίως των δηλώσεων του Tianshu Xin (Διευθύνων Σύμβουλος της Leapmotor International) το Leapmotor T03 θα χρησιμεύσει ως η «τεχνική βάση» για τα μελλοντικά ηλεκτρικά  μοντέλα πόλης του ομίλου Stellantis.

Αυτή η στρατηγική απόφαση θα επιτρέψει σε όλες τις εταιρείες του «group» να πετύχουν εκεί που οι περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποτύχει εδώ και αρκετά χρόνια: να προσφέρουν δηλαδή στο κοινό ένα αυτοκίνητο πόλης με τιμή κάτω των 15.000 ευρώ.  

Το Leapmotor T03 κυκλοφορεί ήδη στην αγορά της Ευρώπης, ενώ στη χώρα μας, με την κρατική επιδότηση έχει ως τιμή εκκίνησης τα 15.990 ευρώ. To μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης της κινεζικής φίρμας (μήκους 3,6 m) συναρμολογούνταν για μήνες στο εργοστάσιο του ομίλου Stellantis στο Tychy της Πολωνίας, ωστόσο, το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι πολύ πιο φιλόδοξο.

Ξεκινώντας από τα μέσα της νέας χρονιά, το T03 θα παράγεται στην Ιταλία, στο εργοστάσιο του Pomigliano d'Arco, παράλληλα με τα μελλοντικά Fiat Pandina και όπως φημολογείται και με το brand new Citroën 2CV!

Για τον όμιλο, τα κέρδη από αυτή τη στρατηγική κίνηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανή: αντί να αναπτύξει μια εντελώς νέα πλατφόρμα από λευκή κόλλα χαρτί που όπως αντιλαμβάνεστε θα στοίχιζε πολλά και δε θα συνέφερε επ’ ουδενί σε μια κατηγορία όπου τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά, θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Leapmotor στην οποία θυμίζω ότι κατέχει και μερίδιο 51%.

Τα μελλοντικά μοντέλα της Fiat και της Citroën προφανώς δε θα είναι «αντίγραφα» του τρέχοντος T03. Τα στυλ αμαξώματος, τα υλικά και η εν γένει φιλοσοφία θα φέρουν τη σφραγίδα κάθε μάρκας.

Οι Ιταλοί, που γνωρίζουν ίσως καλύτερα από τον καθένα στην Ευρώπη τι σημαίνει αυτοκίνητο πόλης και τι πρέπει να έχει αυτό για γίνει επιτυχία, ετοιμάζουν όχι μόνο το νέο Pandina αλλά και μια σειρά ακόμα προσιτών αστικών οχημάτων, ώστε να δημιουργήσουν το απόλυτο trend στα στενά των πόλεων.

Στον αντίποδα η Citroën, αναπτύσσει ήδη ένα αυτοκίνητο εμπνευσμένο από το πνεύμα του θρυλικού 2CV. Οι Γάλλοι θέλουν ένα απλό, ελαφρύ και προσιτό μοντέλο που θα πετύχει στην αγορά όπως πέτυχαν τα Mini και Renault 5.

Όπως «ακούγεται» πέραν της πλατφόρμας από την Leapmotor τα αυτοκίνητα πόλης του ομίλου Stellantis θα χρησιμοποιούν και τη μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 37,3 kWh από το T03, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 95 ίππων και προσφέρει σε μικτό κύκλο αυτονομία που αγγίζει τα 300 km ή έως τα 400 km σε συνθήκες πόλεως..

Δείτε ακόμη: Αποκάλυψη για το νέο Grizzly της Fiat

Ο Xavier Chardon, Διευθύνων Σύμβουλος της Citroën, επιβεβαίωσε κατά κάποιο τρόπο την τεχνική συγγένεια του μελλοντικού ηλεκτρικού 2CV με το T03 λέγοντας ότι η τελική του ταχύτητα θα φθάνει τα 130 km/h όσο δηλαδή είναι και στο μοντέλο της Leapmotor.

O όμιλος Stellantis με αυτήν την πολύ έξυπνη κίνηση δεν αποκτά μονάχα πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του αλλά κλείνει πονηρά το μάτι και στους Κινέζους, χρησιμοποιώντας τα ίδια τους τα όπλα. Την κινεζική τεχνολογία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...