Αϊ Στράτης: το πρώτο πράσινο νησί

Ενέργεια από ΑΠΕ, μετακινήσεις με ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα οχήματα

  • -
  • -

Το πράσινο φως για να γίνει ο Αϊ- Στράτης το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 εξέδωσε την πρόσκληση χρηματοδότησης για το έργο, το οποίο έχει προαναγγελθεί από τον Μάρτιο του 2009. Έτσι, στον green Αϊ- Στράτη η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), αιολικά & ηλιακά πάρκα και βιομάζα. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 8,9 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  1. Έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας: Εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 kW και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 kW, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές, αλλά και σε μορφή υδρογόνου.
  2. Έργα green μεταφορών (ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, θα εγκατασταθεί στο νησί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα.
  3. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) σε δημόσια κτήρια.
  4. Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.
  5. Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.

Το έργο σχεδίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), φορέας χρηματοδότησης είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παράλληλα, θα ιδρυθεί άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν η Κοινότητα Αγ. Ευστρατίου, η ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το ΚΑΠΕ.

 

Φιλόδοξο σχέδιο για «πρασίνισμα» όλων των νησιών

Σε πρώτο στάδιο, ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ θα αγγίξει το ποσοστό του 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και θα αναπτυχθούν έξυπνα δίκτυα, με στόχο την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό της τάξης του 100%. Φιλοδοξία του προγράμματος είναι ο Αϊ Στράτης, όντας το πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης πράσινης ενέργειας, να αποτελέσει υπόδειγμα για το «πρασίνισμα» όλων των ελληνικών νησιών και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε νησιωτικά συστήματα με υψηλότατα ποσοστά διείσδυσης ΑΠΕ, καθώς και εφαρμογές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και «πράσινων» μεταφορών. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι οικονομικά βιώσιμος, με ίδιους πόρους που θα προέρχονται κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, καθιστώντας τον Αϊ Στράτη ένα «ανοιχτό εργαστήριο» δοκιμών και ανάπτυξης ελληνικής τεχνογνωσίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας και οικολογίας με παγκόσμια αναφορά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...