Οι 3 μεγάλες αλλαγές του ΚΟΚ - Πώς θα χάνεις το δίπλωμα για 5 χρόνια

Πολύ μεγάλες αλλαγές ετοιμάζονται για τον ΚΟΚ, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο Μεταφορών. Τρεις από αυτές ξεχωρίζουν.

  • -
  • -

Ο ΚΟΚ αλλάζει κι εμπλουτίζεται συνεχώς, όμως η τελευταία μεγάλη αναβάθμισή του έγινε πριν από 17 χρόνια. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στους δρόμους, αλλά και στα οχήματα, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μία ολική ανανέωση.

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει ανακοινώσει επίσημα ότι εργάζεται πάνω σε μία ολοκαίνουρια έκδοση του ΚΟΚ. Αυτή η κίνηση αποτελεί αφορμή για να επανεξεταστούν μια σειρά από θέματα που εκκρεμούσαν ή είχαν κανονιστεί μερικώς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4ff44c0e8697086002e56d1c3a3b4aba.jpg

Χαμηλότερα όρια ταχύτητας θα φέρει ο νέος ΚΟΚ – Πού θα πέσει στα 30 km/h;

Η ταχύτητα με την οποία επιτρέπεται να κινούμαστε στους δρόμους είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να ρυθμίζονται νομικά. Η πρώτη από τις μεγάλες αλλαγές του νέου ΚΟΚ αφορά τα όρια ταχύτητας, τα οποία θα μειωθούν σε πολλές περιπτώσεις.

Δείτε ακόμα: Αλλάζει όλος ο ΚΟΚ - Τι θα γίνεται όταν σου παίρνουν τις πινακίδες

Η βασική αλλαγή που θα δούμε στα όρια ταχύτητας με τον νέο ΚΟΚ είναι ότι σε κάποια σημεία το όριο θα πέσει στα 30 km/h. Τα σημεία εφαρμογής του νέου, χαμηλότερου ορίου ταχύτητας αναμένεται να είναι τα κέντρα των πόλεων και οι περιοχές γύρω από τα σχολεία, αν και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί αποκλειστικά σε αυτές τις περιοχές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5710972f35cf1313fd5a17d70f0ca356.jpg

Νομιμοποιούνται οι σφήνες για τα moto

Ένα γεγονός που συμβαίνει σε μόνιμη βάση στους ελληνικούς δρόμους και αποτελεί σταθερή πηγή αντιπαραθέσεων, μεταξύ οδηγών αυτοκινήτων και moto είναι οι σφήνες ή διήθηση, όπως είναι η επίσημη ονομασία. Πρόκειται για την συνήθεια των δικυκλιστών να περνάνε ενδιάμεσα των αυτοκινήτων, στο κενό που μένει ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας.

Σήμερα, με τον ΚΟΚ που είναι σε ισχύ αυτήν τη στιγμή, η διήθηση απαγορεύεται όσο τα αυτοκίνητα είναι εν κινήσει. Τα δίκυκλα επιτρέπεται να περάσουν ανάμεσα μόνο όταν τα αυτοκίνητα σταματήσουν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b5831f69b91d0e3592cde001f5a12342.png

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτό θα αλλάξει στον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα δίνει το ελεύθερο στους οδηγούς moto να περνάνε ανάμεσα στα αυτοκίνητα ακόμα και όταν εκείνα κινούνται. Εναλλακτικά, υπάρχει η πιθανότητα να οριστεί κάποια ταχύτητα κίνησης. Όταν τα τετράτροχα θα κινούνται κάτω από αυτό το όριο, τα δίκυκλα θα μπορούν να περάσουν από τον κενό χώρο, ενώ πάνω από αυτήν την ταχύτητα θα απαγορεύεται.

5 χρόνια χωρίς δίπλωμα

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή που θα φέρει ο νέος ΚΟΚ αφορά το point system. Ο σκοπός είναι οι συστηματικοί ή/και πολύ επικίνδυνοι παραβάτες οδηγοί να χάνουν το δίπλωμά τους για πολύ καιρό, ώστε να τιμωρούνται παραδειγματικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/09e2057815c0fe984e7eaf04ba29ada5.jpg

Με το ισχύον καθεστώς το δίπλωμα αφαιρείται στους 25 πόντους ποινής, όμως ο παραβάτης μπορεί να βγάλει άμεσα νέο δίπλωμα, αρκεί να κάνει μαθήματα (τα μισά σε σχέση με την πρώτη φορά) και να δώσει εκ νέου εξετάσεις. Με τον νέο ΚΟΚ το δίπλωμα θα αφαιρείται για 5 χρόνια, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές.

Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα πρέπει επειγόντως να σημειώσει βήματα προς τα εμπρός. Ο ερχομός του νέου ΚΟΚ αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας στους δρόμους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...