Ελλάδα: Τα 4 νησιά που δεν μπορείς να πας με ηλεκτρικό - Τι απαντά η ναυτιλιακή εταιρεία;

Τέσσερα νησιά της Ελλάδας είναι σήμερα απαγορευμένα για όσους οδηγούν ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή plug in hybrid, καθώς και όσους έχουν LPG ή CNG. Ποιος είναι ο λόγος;

  • -
  • -

Η δημοσίευση της εγκυκλίου από το Υπουργείο Ναυτιλίας, σχετικά με το όριο φόρτισης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα plug in hybrid, καθώς και στο πόσο γεμάτες μπορούν να είναι οι δεξαμενές των LPG και CNG όταν μεταφέρονται με πλοίο της γραμμής, προκάλεσε αναστάτωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί περιστατικό που συνέβη στη Ραφήνα, όπου απαγορεύτηκε η είσοδος ενός Tesla σε πλοίο για την Τήνο, επειδή είχε ποσοστό φόρτισης 90%. Τελικά, μπορεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να αναχώρησε με άλλο πλοίο της γραμμής, όμως σήμερα υπάρχουν τέσσερα νησιά στα οποία ηλεκτρικά, plug in hybrid, LPG και CNG δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Καθόλου!

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5d342d48afcedd2335afaf3f8a9430ab.jpg

Γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε 4 νησιά τα ηλεκτρικά, τα PHEV, τα LPG και τα CNG;

Η αιτία του αποκλεισμού των οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων είναι η απόφαση της Seajets να απαγορεύσει τελείως την επιβίβασή τους στα πλοία της. Όταν προσπαθήσεις να κλείσεις εισιτήριο μέσω του site της εταιρείας, εμφανίζεται μια ειδοποίηση η οποία αναφέρει:

«Τα οχήματα που λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα (ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα που χρησιμοποιούν υγροποιημένα και συμπιεσμένα αέριο καύσιμα) δεν επιτρέπονται στο πλοίο».

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο στο καράβι - Ποια ναυτιλιακή το κάνει;

Χιλιάδες αυτοκίνητα που απαγορεύεται να μπουν σε πλοία της Seajets

Το παραπάνω disclaimer σημαίνει ότι στα πλοία της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής απαγορεύεται η είσοδος σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα. Τα ηλεκτρικά και plug in hybrid που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι περίπου 45.000, τα LPG είναι 219.450 και τα CNG είναι 5.746 (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων). Έτσι φτάνουμε χοντρικά στα 270.000 αυτοκίνητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2ae1e8f75f0b0f58edee8094b63b1595.jpg

Τα νησιά που εξυπηρετεί αποκλειστικά η Seajets

Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που η συγκεριμένη ακτοπλοϊκή είναι η μοναδική που εξυπηρετεί τη μεταφορά αυτοκινήτου σε τέσσερα νησιά. Τα νησιά στα οποία δεν μπορείς να πας με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, plug in hybrid, LPG και CNG είναι η Σκόπελος, η Αλόννησος, η Σκιάθος και ο Άγιος Ευστράτιος, καθώς καμία άλλη εταιρεία δεν έχει δρομολόγιο μεταφοράς οχημάτων. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e0a6f2230c5b32134dd5f8489b2bc121.jpg

Πέρα από τα συγκεκριμένα τέσσερα νησιά που αποτελούν απαγορευμένο καρπό για χιλιάδες αυτοκίνητα λόγω της παραπάνω απόφασης, υπάρχουν πολλοί ακόμα προορισμοί στους οποίους γίνεται σημαντικά πιο δύσκολη η πρόσβαση, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει δραματικά το κόστος και η ταλαιπωρία.

Πρόβλημα για Φολέγανδρο, Κύθηρα, Αντικύθηρα, ακόμα και νότια Πελοπόννησο και Κρήτη

Η Φολέγανδρος, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα είναι τρία νησιά που η πρόσβαση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Για να πάνε τα οχήματα εναλλακτικών καυσίμων στη Φολέγανδρο θα πρέπει να περάσουν πρώτα από Πάρο ή Νάξο ή Σύρο ή Σαντορίνη κι από εκεί να πάρουν άλλο καράβι για να φτάσουν στον προορισμό τους. Όσον αφορά τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, ο μοναδικός τρόπος για να πάει ένα όχημα εναλλακτικών καυσίμων είναι μέσω Νεάπολης.

ploio-karavi-seajets-pireas

Πρόβλημα υπάρχει ακόμα για τους κατοίκους της νότιας Πελοποννήσου και τη σύνδεση με την Κρήτη, επειδή η γραμμή Γύθειο-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος εξυπηρετείται αποκλειστικά από πλοίο της Seajets.

Η εταιρεία έχει disclaimer, όμως είναι αρκετό;

Πριν συνεχίσουμε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει το σχετικό disclaimer που ενημερώνει τους επιβάτες, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Όσο ψάχναμε στις ακτοπλοϊκές για το ρεπορτάζ, είδαμε ότι πολλές δεν έχουν καμία σχετική αναφορά, με άλλες να έχουν κάνει κάποια καταχώριση μόνο στο πεδίο «Όροι και Προϋποθέσεις». Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι δεν διαβάζουμε ποτέ αυτό το έγγραφο και πατάμε απλά «Αποδοχή». Λάθος κίνηση, αναμφισβήτητα, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

seajets-diclaimer

Βέβαια, το disclaimer στο site ίσως να μην είναι αρκετό. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατήσεων γίνονται από σελίδες σύγκρισης τιμών και εκεί δεν υπάρχει καμία σχετική ειδοποίηση. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ευθύνη για την ενημέρωση των χρηστών στα sites σύγκρισης τιμών βαραίνει τις ακτοπλοϊκές ή τα ίδια τα sites. Όταν εντοπίσαμε τα παραπάνω προβλήματα επικοινωνήσαμε στις 16 Μαΐου με τη Seajets, ζητώντας από την εταιρεία να τοποθετηθεί επί του θέματος. Η απάντηση που λάβαμε την ίδια μέρα ήταν η ακόλουθη:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την πλοιοκτησία και το αρμόδιο τμήμα ασφάλειας των πλοίων (ISM) προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση και να εξυπηρετούμε τα συγκεκριμένα οχήματα σε όλα μας τα πλοία. Φυσικά, η άμεση προτεραιότητά μας είναι τα νησιά των Σποράδων, όπου δεν υπάρχει άλλη εταιρεία που να μπορεί να εξυπηρετήσει.

seajets-apantisi

Update

Η ναυτιλιακή εταιρεία άλλαξε την απόφασή της, με αποτέλεσμα η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και ο Άγιος Ευστράτιος να είναι προσβάσιμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα plug in hybrid, τα LPG και τα CNG.

Δείτε αναλυτικά το χρονικό της αλλαγής στάσης, πατώντας εδώ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...