Σαράντα χρόνια χρήσης σε μία μόνο δοκιμή – Η εταιρεία που κάνει τα ακραία αυτά τεστ

Μια εταιρεία προσομοιώνει τη χρήση 40 ετών ενός αυτοκινήτου μέσα από ένα ακραίο τεστ που αποδεικνύει όμως στην πράξη, το επίπεδο αξιοπιστίας του.

  • -
  • -

Η αξιοπιστία ενός αυτοκινήτου είναι για την πλειονότητα των οδηγών το Α και το Ω στην τελική απόφαση απόκτησης του. Η Toyota, θεωρείται από τις κορυφαίες εταιρείες σε επίπεδο αξιοπιστίας και αυτό που θα διαβάσετε, είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας της!

Ξοδεύει πολλά χρήματα στην ανάπτυξη των οχημάτων της

Υπάρχει ένα απλό και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποδεικνύει την «εμμονή» των Ιαπώνων στον τομέα της αξιοπιστίας. Όταν η Toyota δημιούργησε τη Lexus και το πρώτο μοντέλο της νεοσύστατης τότε φίρμας, το LS400, δαπάνησε περισσότερα από 1 δις δολάρια στην ανάπτυξη του. To 1989 αυτό το ποσό σημειωτέων…

Στη γλώσσα των αριθμών, η Toyota χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου Lexus LS400, περισσότερους από 1.400 μηχανικούς, 60 σχεδιαστές, 2.300 τεχνικούς και ακόμα 200 περίπου εργαζόμενους σε ποικίλους τομείς του πρότζεκτ.

Η όλη διαδικασία μάλιστα κράτησε περίπου πέντε χρόνια, με το αποτέλεσμα βέβαια να δικαιώνει μέχρι… κεραίας τους Ιάπωνες οι οποίοι έριξαν στην αγορά ένα από τα πιο αξιόπιστα και πολυτελή σεντάν που κατασκευάστηκαν ever.

Η Toyota βέβαια δεν έριξε το βάρος και την προσοχή της μονάχα στη Lexus. Είχε φροντίσει ήδη να χτίσει το αξιόπιστο όνομα της με την πλειονότητα των μοντέλων που είχε κατασκευάσει έως τότε. Τα οποία παράγονταν κατά βάση, στην Ιαπωνία.  

Υπήρξε μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό σλόγκαν για τα αυτοκίνητα της ιαπωνικής εταιρείας: «Πολλά αυτοκίνητα μπορούν να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου εάν τα συντηρείς σωστά. Ένα Toyota όμως θα αντέξει ανεξάρτητα τη χρήση του».

Εξαντλητικές δοκιμές

Οι Ιάπωνες ακολουθούν σε όλα τους τα μοντέλα μέχρι και σήμερα μια τυποποιημένη διαδικασία δοκιμών. Ελέγχουν τη συναρμολόγηση δοκιμάζοντας συγκολλήσεις, αναρτήσεις και ποικίλα ακόμα μέρη του αμαξώματος, επιλέγοντας τυχαία μεν αλλά πολλά δε, υποψήφια προς παραγωγή οχήματα.  

Οι κινητήρες αξιολογούνται όλοι δουλεύοντας τους από το ρελαντί στις 10.000 rpm (δεν υπάρχουν κόφτες στις δοκιμές αυτές) για 200.000 συνεχόμενες φορές, προσομοιώνοντας ουσιαστικά σαράντα χρόνια χρήσης τους σε μία μόνο δοκιμή.

Όλα επίσης τα αυτοκίνητα της ιαπωνικής φίρμα εξετάζονται εξονυχιστικά μέσω ακτινών Χ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλαστικά μέρη και οι επενδύσεις στην καμπίνα τους δεν θα υποστούν φθορές με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε ακόμα: Εκεί θα επενδύσει η Toyota 11 δισεκατομμύρια

Η μαζική παραγωγή ενός αυτοκινήτου αποτελείται πάνω κάτω από περισσότερα από 30.000 εξαρτήματα! Πλέον τα ρομπότ κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς δουλειάς, αλλά το σύστημα παραγωγής της Toyota ακολουθεί μέχρι και σήμερα μια πιστοποιημένη διαδικασία επίμονου ποιοτικού ελέγχου. Άλλωστε όπως δηλώνει και η ίδια η εταιρεία, «η ανθρώπινη σοφία και εφευρετικότητα είναι απαραίτητες για την παράδοση ποιοτικότερων αυτοκινήτων στους πελάτες μας».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...