Μεγάλη αύξηση στα τροχαία με πεζούς - Τι σχέση έχουν τα SUV και τα ηλεκτρικά;

O αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων με πεζούς αυξάνεται ραγδαία και οι λόγοι για αυτό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς… τέσσερις.

  • -
  • -

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ αλλά και οι Η.Π.Α, είναι τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με πεζούς! Η μόνη χρονιά που οι θάνατοι πεζών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α ήταν μειωμένοι, ήταν το 2020, τη χρονιά δηλαδή της πανδημίας του COVID-19 και των μεγάλων περιορισμών στις μετακινήσεις.

Έκρηξη θυμάτων από το 2021 και μετά

Οι πεζοί, αποδεικνύεται και στη γλώσσα των αριθμών πλέον, ότι δεν είναι ασφαλείς… στο «δρόμο». Ειδικά, αυτοί των μεγάλων αστικών κέντρων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία (European Road Safety), ένας στους πέντε θανάτους ή βαριά τραυματίες από τροχαία στα αστικά κέντρα της ΕΕ, είναι πεζός!

Αντίστοιχα, στις Η.Π.Α., περισσότερα από 8.000 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο το 2022 από τροχαίο με αυτοκίνητο. Μάλιστα, ο οργανισμός Governors Highway Safety Association, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερα καταγεγραμμένος τα τελευταία 40 χρόνια στις Η.Π.Α.

Οι έρευνες που έχουν διεξάγει επιστημονικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και βάσει πάντα των δεδομένων που έχουν λάβει από τις επίσημες αρχές (Αστυνομία, Δήμους κτλ.), τα αίτια για αυτούς τους θανάτους πεζών, οφείλονται κατά βάση σε τέσσερις λόγους.

Ο πρώτος, είναι η έκρηξη στις πωλήσεις των μεγάλων SUV οχημάτων. Όπως χαρακτηριστικά μαρτυρούν τα αποτελέσματα των ερευνών, από τα ογκώδη αυτά μοντέλα είναι σχεδόν αδύνατο να επιζήσει κάποιος πεζός εάν η ταχύτητα πρόσκρουσης είναι μεγαλύτερη των 20 km/h.

O δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με την απόσπαση της προσοχής των οδηγών. Μιλούν στα κινητά τους τηλέφωνα, σερφάρουν στο διαδίκτυο, βλέπου video στο YouTube και όλα αυτά εν ώρα οδήγησης.

Τρίτη αιτία αυτού του φαινομένου, δεν είναι άλλη από τη μέθη. Σε πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο κυρίως στις Η.Π.Α., οι αστυνομικές αρχές έχουν διαπιστώσει έπειτα από τροχαίο συμβάν με πεζό, ότι ο οδηγός του οχήματος βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης. Και όχι απαραίτητα βραδινές ώρες…

Ο τέταρτος και τελευταίος λόγος, έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα μπαταριοκίνητα μοντέλα δεν κάνουν θόρυβο ή έστω τόσο όσο τα θερμικά, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα πεζών, κυρίως ηλικίας άνω των 60 ετών, να μην αντιλαμβάνεται που βρίσκονται στο «χώρο» με αποτέλεσμα να προκαλούνται όλο και συχνότερα τροχαία δυστυχήματα.

Ευθύνη βέβαια έχουν και οι πεζοί

Σίγουρα οι οδηγοί έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν την έκρηξη θανάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και οι πεζοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Πολλοί μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ διασχίζουν κάποιον δρόμο ή ακούν μουσική, με αποτέλεσμα να είναι αφηρημένοι και «αποκομμένοι» ουσιαστικά από τον περιβάλλοντα χώρο που κινούνται.

Επιπλέον, είναι συχνό το φαινόμενο, ένας πεζός να μην ακολουθεί την πεπατημένη όταν επιθυμεί να διασχίζει ένα δρόμο, περνώντας δηλαδή από τη διάβαση, αλλά να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο προσπαθώντας να περάσει από μη επιτρεπτά σημεία του οδικού δικτύου.

Δείτε ακόμα: Αυτοκίνητο ή πεζός - Ποιος έχει προτεραιότητα στη διάβαση;

Επίσης, οι πεζοί δεν πρέπει ποτέ να περπατούν ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω κίνησης γιατί και σε αυτήν την περίπτωση, παρότι «παράνομο», εγκυμονεί ο κίνδυνος την ίδια «διαδρομή» να έχει επιλέξει και κάποιος μοτοσικλετιστής…

Τα μάτια σας λοιπόν δεκατέσσερα κάθε φορά που ετοιμάζεστε να διασχίσετε κάποιον δρόμο και μην ξεχνάτε να διπλοτσεκάρετε και από τις δυο κατευθύνσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...