Το κόλπο των Tesla - Πώς μπαίνουν στα ελληνικά πλοία με γεμάτη μπαταρία

Οι Έλληνες είναι εφευρετικός λαός, οπότε ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί ένα τέχνασμα, το οποίο θα παρακάμπτει την οδηγία του 40% για την φόρτιση της μπαταρίας στα πλοία στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα plug in hybrid, τα LPG και τα CNG, έφερε αναστάτωση και πολλαπλά προβλήματα στους κατόχους των παραπάνω αυτοκινήτων, όμως στο επίκεντρο βρέθηκαν κυρίως τα ηλεκτρικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το περιστατικό στη Ραφήνα όπου ταλαιπωρήθηκε μία πενταμελής οικογένεια. Ακόμα ένα περιστατικό που φανερώνει τη σύγχυση γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν το video με τον λανθασμένο έλεγχο θερμοκρασίας ενός Tesla.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8f999222343b9b30ebe08b35b53d4bd8.jpg

Τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκύκλιος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Σύμφωνα με την οδηγία, την οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν αν θα την ακολουθήσουν ή όχι (οι εγκύκλιοι γενικά είναι προαιρετικές), το ποσοστό φόρτισης των ηλεκτρικών και των plug in hybrid δεν μπορεί να ξεπερνάει το 40%.

Δείτε ακόμα: Υπουργείο Ναυτιλίας για αυτοκίνητα - Τι ισχύει για ηλεκτρικά, υγραέριο, plug in hybrid και φυσικό αέριο

Αν και στα περισσότερα ελληνικά νησιά υπάρχουν φορτιστές, το παραπάνω ποσοστό σίγουρα δημιουργεί ζητήματα στους οδηγούς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ειδικά στους τουρίστες οι οποίοι είναι απίθανο να γνωρίζουν ότι υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4a2e5c6a8e59b14ea8a4d11412b65efe.jpg

Ποιος έχει ευθύνη να τηρείται η οδηγία του 40% για τα ηλεκτρικά στα πλοία;

Δεδομένου του πλήθους των ανθρώπων που επηρεάζει η σχετική εγκύκλιος, ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ένα κόλπο, για εκείνους που θέλουν να πάρουν τα ρίσκα τους.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, η ευθύνη για την τήρηση του ορίου του 40% βαρύνει τον χρήστη του οχήματος. Δηλαδή αν η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι εφαρμόζει την εγκύκλιο, δεν είναι υποχρεωμένη να προβαίνει σε ελέγχους, αλλά οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν να είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2fba76f6b3689a7c619bcb98f8ff5383.jpg

Tesla – Πώς παρακάμπτουν την εγκύκλιο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία;

Το τέχνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από Tesla. Στην ουσία πρόκειται για ένα link, το οποίο οδηγεί απλά σε μία εικόνα η οποία δείχνει ότι το ποσοστό φόρτισης είναι 33%. Για να χρησιμοποιήσει ο οδηγός το εν λόγω link θα πρέπει να επιλέξει το P (Park) στο κιβώτιο και να ανοίξει τον browser του αυτοκινήτου (τα Tesla έχουν browser για να μπαίνουν στο internet κανονικά, όπως ένα υπολογιστής). Εκεί επισκέπτεται το link και απλά το βάζει σε full screen (πλήρη οθόνη).

Με αυτόν τον τρόπο κρύβονται όλες οι πληροφορίες και απεικονίζεται η εικόνα που δείχνει ποσοστό φόρτισης 33%, ώστε το αυτοκίνητο να περάσει από ενδεχόμενο έλεγχο. Βέβαια η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, καθώς η εικόνα δείχνει την θερμοκρασία σε βαθμούς Φαρενάιτ και όχι Κελσίου, το αυτοκίνητο που απεικονίζεται είναι ένα μπλε Model 3 και η ώρα που αναγράφεται είναι 10:59. Αν ο άνθρωπος που κάνει τον έλεγχο αντιληφθεί κάποια από τις παραπάνω ανακολουθίες, ίσως υποψιαστεί τι έχει γίνει, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα.

tesla-ploio-kolpo

*εννοείται ότι δεν μπορούμε να μοιραστούμε το link, για ευνόητους λόγους. Το άρθρο έχει σκοπό να καταγράψει ένα γεγονός και όχι να παρακινήσει – διευκολύνει τη μη τήρηση των κανόνων.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...