BMW και Mercedes πάνε κόντρα στην ΕΕ – Ο ρόλος της Κίνας

Δυο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι BMW και Mercedes, δηλώνουν ανοικτά κατά των δασμών στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα στην ΕΕ!

  • -
  • -

Η ΕΕ, έχει ανακοινώσει, ότι σκοπεύει να αυξήσει τους δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα «πατούν» στα εδάφη της από το 2025. Αυτό τουλάχιστον προτίθεται να κάνει, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον προσεχή Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δε βρίσκει σύμφωνους τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Τουλάχιστον όχι όλους…

«Δε συμφωνούμε»!

Υποτίθεται, ότι οι αυξημένοι δασμοί στα κινέζικα προϊόντα θα βάλουν φρένο στην ευρωπαϊκή τους απόβαση και θα στηρίξουν, τους εγχώριους κατασκευαστές. Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW όμως, Oliver Zipse, έχει διαφορετική άποψη. Τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ότι «η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν χρειάζεται τέτοιου είδους προστασία (εννοώντας με τη μορφή δασμών της ΕΕ κατά των κινεζικών οχημάτων), η οποία μόνο κακό θα κάνει στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και στον υγιή ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Mercedes, Ola Kaellenius, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν πρέπει να αυξήσει τους δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα, αντιθέτως, θα πρέπει να τους μειώσει!

Το Νοέμβριο οι τελικές αποφάσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να διερευνά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Θα πρέπει ωστόσο να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα έως το Νοέμβριο όπου και θα κληθεί στις Βρυξέλλες να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. BMW και η Mercedes πιέζουν ότι μια τέτοια κίνηση, θα γυρίσει μπούμερανγκ, πλήττοντας την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ.

Η Κίνα από την άλλη που έχει προσφέρει γενναιόδωρες επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια σε εγχώριες εταιρείες για την κατασκευή EV και μπαταριών, έχει φθάσει πλέον στο σημείο να παράγει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από όσα μπορεί να καταναλώσει. Ακόμα και αυτή, η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου!

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι θέλοντας και μη, πρέπει να ανοίξει τα φτερά της σε νέες αγορές. Η ΕΕ φοβάται ότι η απόβαση των Κινέζων θα υποβαθμίσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς τα κινέζικα EV θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

Παρόλα αυτά, BMW και Mercedes, που σημειωτέων, λειτουργούν εργοστάσια στην Κίνα θεωρούν ότι θα χάσουν έδαφος στην κινέζικη αγορά, καθώς η κυβέρνηση δια στόματος του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δε θα αφήσει αναπάντητη μια τέτοια απόφαση από την ΕΕ.

Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος, εταιρείες όπως η BMW και Mercedes που πουλάνε σαν τρελές στην μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, να χάσουν σε πωλήσεις από τα όποια μέτρα ανακοινωθούν ως αντίποινα.

Γι’ αυτό, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Reuters  ότι «Δεν υπάρχει Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη χωρίς πόρους από την Κίνα».

Βέβαια, την άποψη αυτή δεν ασπάζονται όλοι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault για παράδειγμα, Luca de Meo, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η ΕΕ οφείλει να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη αυτοκινητοβιομηχανία της προτείνοντας μάλιστα τρόπους και συνεργασίες ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της Κίνας.

Δείτε ακόμα: 1/4 ηλεκτρικά στην Ευρώπη είναι κινέζικα

Στην ίδια κατεύθυνση, είναι και οι δηλώσεις του Carlos Tavares, του ομίλου Stellantis, ο οποίος και αυτός θεωρεί ότι πρέπει με κάθε μέσο να μπει φρένο στα κινέζικα ηλεκτρικά προϊόντα.  

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...