H Volvo τράκαρε το EX30 με το EX90 - Ποιος είναι ο νικητής;

Η Volvo έβαλε ένα Volvo εναντίον ενός άλλου Volvo, και κερδισμένοι βγήκαμε όλοι εμείς, αφού στόχος είναι η –ακόμα περισσότερη- ασφάλεια. Δείτε το crash test όπου το «μεγάλο» ΕΧ90 εμβολίζει το «μικρό» EX30 σε μια προσομοίωση πρόσκρουσης Δαβίδ με Γολιάθ.

  • -
  • -

Η Volvo όχι απλά δεν δίστασε, αλλά επεδίωξε να δοκιμάσει την ασφάλεια των αυτοκινήτων της και δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να καλέσει δημοσιογράφους στο Κέντρο Ασφάλειας της εταιρείας στην Torslanda της Σουηδίας προκειμένου να παρακολουθήσουν το… σούβλισμα του νέου ηλεκτρικού EX30 από το μεγάλο αδελφάκι του, το πελώριο EX90!

Volvo: ασφάλεια για όλους
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα SUV έχουν υψηλότερά ποσοστά ατυχημάτων καθότι οι οδηγοί τους αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και ως εκ τούτου προσέχουν λιγότερο. Άλλωστε, το ότι οδηγός και επιβάτες αισθάνονται λιγότερο εκτεθειμένοι και με καλύτερο έλεγχο, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας των SUV που πια έχουν κυριαρχήσει στην αγορά.
Volvo EX30 VS Volvo EX90
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προδιαγράφει τι μπορεί να συμβεί στους δρόμους, οπότε η σύγκρουση ενός μικρού με ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά πιθανή. Και η Volvo, που πιστεύει ότι η ασφάλεια είναι για όλους, ασχέτως μεγέθους του αυτοκινήτου τους, θέλησε να δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Μικρό Volvo VS μεγάλο Volvo
Η σουηδική εταιρεία, που ανήκει πλέον στην κινεζική Geely, αλλά δεν παύει να φημίζεται για την έμφαση που δίνει στην ασφάλεια, αποφάσισε να αντιπαραβάλει το μικρότερο μοντέλο της γκάμας της, το Volvo ΕΧ30 με το μεγαλύτερο, το EX90. Το πρώτο έχει μήκος 4,233 mm, ενώ το δεύτερο 4.950 mm, ενώ είναι και φαρδύτερο και ψηλότερο. Το ηλεκτρικό «μικρό» σταματά τη ζυγαριά στα 1.943 kg, τη στιγμή που το ΕX90 είναι στην καλύτερη περίπτωση 1 τόνο βαρύτερο!Volvo EX30 VS Volvo EX90

Στη δοκιμή πρόσκρουσης που οργάνωσε η Volvo, το ΕX90 κινούμενο με 50 km/h, εμβόλισε το πλαϊνό του EX30 που κινούνταν με 20 Km/h, έχοντας δύο ανδρείκελα μικρού μεγέθους στη θέση του οδηγού και πίσω επιβάτη, καθισμένα από την πλευρά που εμβόλισε το ΕX90. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτοκίνητα, καθότι καινούρια δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί από τον Euro NCAP, στο οποίο αναμένεται να πάρουν αμφότερα τη μέγιστη βαθμολογία, ενώ να θυμίσουμε ότι τα αυτοκίνητα της Volvo έχουν, από το 2020, ηλεκτρονικό περιοριστή της μέγιστης ταχύτητας στα 180 km/h.
Volvo EX30 VS Volvo EX90
Τι συμπέρανε η Volvo

Στο video που παραθέτουμε από το Automotive News, εμφανίζεται για λογαριασμό της Volvo η Lotta Jakobsson, Senior Technical Specialist, με ειδίκευση στην αποφυγή τραυματισμών, η οποία εξηγεί πώς η ίδια η κατασκευή του EX90 μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού των επιβατών του EX30, καθώς το κάτω μέρος της δομής του «μεγάλου» λειτουργεί συνδυαστικά με την πλαϊνή δομή του αμαξώματος του «μικρού» προκειμένου να απορροφηθούν οι δυνάμεις που δημιούργησε η πρόσκρουση. 

Δείτε την πρόσκρουση και την ανάλυση της Ειδικού από το παρακάτω Video

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Volvo EX30 AWD 428PS

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...