Ελλάδα: Φτιάχνουν σταθμό υδρογόνου σε εθνική οδό – Έτοιμος μέσα στο 2024

Μέχρι το τέλος του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία ένας νέος σταθμός υδρογόνου σε έναν από τους κεντρικότερους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

  • -
  • -

Η Ελλάδα εισέρχεται σιγά σιγά στην εποχή του υδρογόνου, με τα πρώτα σχέδια για την εγκατάσταση σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων να τίθενται σε ισχύ. Η εταιρεία AVIN ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει θέσει σε λειτουργία έναν νέο σταθμό υδρογόνου στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών.

Ειδικότερα, ο σταθμός που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, βρίσκεται στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα προς Πάτρα και στόχος είναι να ανεφοδιάζονται τόσο τα βαρέα οχήματα που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, όσο και τα ΙΧ αυτοκίνητα.

h2

Μάλιστα, μέσα στο 2025 θα είναι έτοιμος στον ίδιο δρόμο κι ένας δεύτερος σταθμός υδρογόνου, αυτή τη φορά στην Ακράτα, στο ρεύμα προς Αθήνα, στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Αμφότεροι, δημιουργούνται από την AVIN και θα είναι δημοσίως προσβάσιμοι για οχήματα υδρογόνου.

Κάθε ένας κοστίζει περίπου 3 εκατ. ευρώ και οι αντλίες των πρατηρίων θα είναι υψηλής πίεσης (πάνω από 200 bar). Αρχικά, το υδρογόνο στους σταθμούς θα είναι μπλε (παράγεται κυρίως από φυσικό αέριο), ωστόσο, όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που έχει στα σκαριά ο όμιλος Motor Oil θα γίνει πράσινο, αφού θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

h2

Δείτε ακόμη: Τι είναι το Πράσινο Υδρογόνο - Πώς μπαίνει στο παιχνίδι η Ελλάδα;

Οι σταθμοί, θα εξυπηρετούν κυρίως βαρέα οχήματα, φορτηγά κυρίως διεθνή που πραγματοποιούν δρομολόγια από το εξωτερικό (Ιταλία) προς Αθήνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...