Γιατί τα αυτοκίνητα της Rolls-Royce έχουν τρομακτικά ονόματα - Ghost, Phantom, Wraith

Τα ultra luxury μοντέλα της Rolls-Royce βαφτίζονται με ονόματα από υπερφυσικά όντα. Πως προέκυψε αυτό;

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα Rolls-Royce φημίζονται για την πολυτέλεια τους, την αψεγάδιαστη ποιότητα τους και για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους δεδομένου πάντα και του χαρακτήρα τους. Υπάρχει ωστόσο και ένα ακόμη στοιχείο που είναι σήμα κατατεθέν των αυτοκινήτων Rolls-Royce.

Έχουν στην πλειονότητα τους, ονόματα εμπνευσμένα από υπερφυσικές οντότητες. Ghost, Phantom και Wraith είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Ας δούμε λοιπόν πως προέκυψε αυτή… η συνήθεια.

Όλα ξεκίνησαν το 1908…

Η τάση στα πολυτελή αυτοκίνητα θέλει από τους κατασκευαστές, να χρησιμοποιούν κατά βάση αριθμούς, γράμματα με αριθμούς ή ονόματα, εμπνευσμένα από άγρια ζώα ή απόκοσμες τοποθεσίες.

Ωστόσο, η Rolls-Royce, χάραξε μια τελείως διαφορετική «πορεία» και αυτό οφείλεται εν πολλοίς σε ένα τυχαίο γεγονός… Όλα λοιπόν ξεκίνησαν το 1908. Με τη Rolls-Royce 40/50 ή όπως ενδεχομένως να τη γνωρίζετε όλοι ως, Silver Ghost!

Η Silver Ghost δεν ήταν η πρώτη Rolls-Royce που κατασκευάστηκε. Ήταν όμως η πιο σημαντική. O Charles Rolls και ο Henry Royce τη χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν την «αλεξίσφαιρη» ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία των αυτοκινήτων τους.

Η Silver Ghost έχτισε ουσιαστικά το μύθο της, μετά την ολοκλήρωση μιας δοκιμής αξιοπιστίας στη Σκωτία. Διένυσε την απόσταση Λονδίνο – Γλασκώβη 27 φορές (15.000 μίλια) χωρίς να εμφανίσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η Silver Ghost απέδειξε στην πράξη πως τα αυτοκίνητο δεν ήταν απλώς το μέσο που θα μετακινούσε τους ανθρώπους από το σημείο Α στο σημείο Β αλλά ήταν πέρα για πέρα εφικτό, να ναι ένα μέσο ευχαρίστησης, απόλαυσης, αξιοπιστίας και… ηρεμίας!

Η Silver Ghost πήρε το όνομά της κυρίως επειδή αποκάλυπτε το γυαλισμένο αλουμινένιο αμάξωμά της και από όπου περνούσε, περνούσε γρήγορα και αθόρυβα σαν φάντασμα. Κάτι για το οποίο είχαν να λένε και οι περαστικοί, οι οποίοι είχαν μείνει έκπληκτοι από το πόσο αθόρυβο ήταν το αυτοκίνητο.

Έγινε μάλιστα τόσο διάσημο που κάθε Rolls-Royce 40/50 έφτασε να περιλαμβάνει τον τίτλο  «Silver Ghost» παρά το γεγονός ότι υπήρχε μόνο ένα πραγματικό αυτοκίνητο Silver Ghost!

Ακολούθησε η Phantom, που έκανε το ντεμπούτο της το 1925 και αντικατέστησε τότε τη Silver Ghost. Ο άνθρωπος  ωστόσο που έδωσε τότε το όνομα Phantom, πρέπει να ήταν τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά από την εποχή του, διότι πολύ απλά, έπαιξε με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ, εκμεταλλευόμενος ουσιαστικά την τεράστια επιτυχία της Silver Ghost!

Μάλιστα τότε, το μακρινό 1925, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία λάνσαρε την Phantom ως «New Phantom» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δηλώσει τη συνέχεια της Silver Ghost. Τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία, με τη Rolls-Royce, να συνεχίζει αυτήν την παράδοση μέχρι και σήμερα.

Πλέον από το 2013 υπάρχει στη γκάμα και η Wraith, ενώ η Phantom βρίσκεται αισίως στην όγδοη γενιά της με την Spectre (όνομα φαντάσματος) την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Rolls-Royce να συνεχίζει την παράδοση…  

Δείτε ακόμα: Η Rolls-Royce των 30 εκατομμυρίων ευρώ που εμπνέεται από την Ελλάδα

Η Rolls-Royce είχε δηλώσει κάποια στιγμή στο παρελθόν, ότι τα απόκοσμα ονόματα ή τα υπερφυσικά όντα που την εμπνέουν για την ονοματοδοσία των μοντέλων της, δημιουργούν μια αίσθηση θαυμασμού κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα των μοντέλων της βρετανικής φίρμας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...