Το σπάνιο σύνδρομο οδηγού – Φαίνεται να οδηγεί πάντα μεθυσμένος

Κάθε φορά που τον σταματά η αστυνομία φαίνεται να οδηγεί μεθυσμένος. Πάσχει όμως από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, που ούτε ο ίδιος γνώριζε.

  • -
  • -

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ απαγορεύεται από τον νόμο σε κάθε χώρα. Οι παραβάτες τιμωρούνται αυστηρά, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυστύχημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο έχει τρομερά επιζήμιες συνέπειες.

Ένας Βέλγος ωστόσο, κάθε φορά που πιάνει στα χέρια του το τιμόνι, φαίνεται να οδηγεί μεθυσμένος. Η αστυνομία τον έχει εντοπίσει να οδηγεί πιωμένος τουλάχιστον τρεις φορές, αφαιρώντας του την άδεια οδήγησης και επιβάλλοντας τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

syndromo

Ο άνθρωπος όμως δεν ήταν ακριβώς μεθυσμένος. Παρότι το αλκοόμετρο έδειξε στους δύο τελευταίους ελέγχους πως το αλκοόλ στο αίμα του άγγιζε τα 0,71 και 0,91 mg/l, ο 40χρονος ορκιζόταν πως δεν είχε πιει στάλα μπίρας, βότκας, κρασιού ή άλλου οινοπνευματώδους ποτού.

Η αστυνομία προφανώς και δεν τον πίστευε, προχωρώντας κάθε φορά στη σύλληψή του και αφαιρώντας διά παντός το δίπλωμα.

Τι είχε τελικά στο αίμα του ο Βέλγος

Ο οδηγός γνωρίζοντας πως είναι αθώος ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου. Έπειτα από ειδικές εξετάσεις που έκανε, έγινε γνωστό πως πάσχει από ένα πολύ ιδιαίτερο σύνδρομο. Είναι το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης (ABS), μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια κατά την οποία το σώμα… παράγει αλκοόλ.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, τον εξέτασαν τρεις διαφορετικοί γιατροί. Αμφότεροι, διαπιστώσαν πως πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Σύμφωνα με την κλινική βιολόγος στο νοσοκομείο ΑΖ Σιντ-Λούκας του Βελγίου, οι άνθρωποι που πάσχουν από ABS παράγουν τον ίδιο τύπο αλκοόλ με αυτόν που υπάρχει στα ποτά, αλλά γενικά δεν αισθάνονται τόσο τις συνέπειές του. Κανείς από αυτούς δεν γεννήθηκε με αυτήν την ασθένεια, αλλά την αναπτύσσουν όσοι πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο γαστρεντερικό νόσημα.

Ο Βέλγος, κατά ατυχή σύμπτωση, όπως είπε ο δικηγόρος του, εργάζεται σε ζυθοποιείο, αλλά αποφεύγει το αλκοόλ, ειδικά πριν οδηγήσει.

Δείτε ακόμη: Όριο αλκοτέστ: Πότε σε «πιάνει», ποια είναι τα πρόστιμα

Φυσικά, μετά τη διάγνωση ο δικαστής απάλλαξε τον 40χρονο από κάθε κατηγορία, αφού όπως απεδείχθη δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα μέθης. Αν και δεν διευκρινίστηκε, φανταζόμαστε πως στον άνθρωπο θα επιστραφεί η άδεια οδήγησης και το κράτος θα του πιστώσει όσα χρήματα πλήρωσε σε πρόστιμα.

Επιστρέφοντας στην πάθηση εντερικής ζύμωσης (ABS), αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι υποδιαγνωσμένη, καθώς σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...