Διάσημη ευρωπαϊκή μάρκα παίρνει πλατφόρμες από την Κίνα για τα νέα ηλεκτρικά

Η Jaguar Land Rover θέλει να επεκτείνει την γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, με μία κινεζική εταιρεία να φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

  • -
  • -

Η Jaguar Land Rover βρίσκεται σε συζητήσεις με την Chery, έναν σημαντικό κατασκευαστή αυτοκινήτων από την Κίνα, για την αξιοποίηση της πλατφόρμας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της τελευταίας.

Η Jaguar Land Rover συνεργάζεται ήδη με την Chery στην αγορά της Κίνας, με τις δύο εταιρείες να συμμετέχουν σε μία κοινοπραξία, με ποσοστό 50% η καθεμία. Η ευρωπαϊκή εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων της και για να το πετύχει αυτό, ίσως αξιοποιήσει την πλατφόρμα της μάρκας Exeed, θυγατρική της Chery, η οποία έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενεί υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b12d339ec34121495551599a9139b9ec.jpg

Ποια είναι η Chery με την οποία θέλει να συνεργαστεί η Jaguar Land Rover;

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης όπου ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Άλλωστε η Chery είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Μερικές από τις μάρκες που διαθέτει είναι οι Exceed, Jetour, iCar, Luxeed, Karry Auto, Jaecoo και Omoda, με την τελευταία να έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα: Eπίσημο! Στην Ελλάδα η νέα κινεζική μάρκα Omoda - Πότε έρχεται;

Σύμφωνα με αναφορές, το πρώτο μοντέλο της Jaguar που θα κατασκευαστεί στην πλατφόρμα της Chery θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η συνεργασία πλησιάζει στην ολοκλήρωση, ενώ άλλες έχουν διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1a09705c6786b2d92582faa0e9e4f3d6.jpg

Άλλες συνεργασίες ευρωπαίων κατασκευαστών με αυτοκινητοβιομηχανίες από την Κίνα

Αυτή η πιθανή συνεργασία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση στην κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Τον Ιούλιο του 2023, η Volkswagen ανακοίνωσε συνεργασία με την Xpeng, μία πολύ μεγάλη κινεζική μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για την από κοινού ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων ειδικά για την κινεζική αγορά.

Παρομοίως η Stellantis επένδυσε στην Leapmotor, μια άλλη κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτές οι συνεργασίες υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της κινεζικής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και την προθυμία των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών να συνεργαστούν με εταιρείες από την μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, για να πετύχουν σε αυτήν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...