Η νέα υπόγεια σήραγγα της Αττικής 4 km – Πού θα κατασκευαστεί

Ένα έργο που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην Δυτική Αττική σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει και μια υπόγεια σήραγγα 4 km.

  • -
  • -

Το δίκτυο του Μετρό στην Αθήνα επεκτείνεται συνεχώς, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Υποδομές, Νίκο Ταχιάο, να ανακοινώνει πως η επέκταση της Γραμμής 2 προς τη Δυτική Αττική, αποτελεί αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα.

Ο κύριος Ταχιάος, επισκέφθηκε τον Δήμο Ιλίου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Νίκο Κουρέτα, προκειμένου να δουν τις θέσεις των σταθμών του Μετρό που θα εξυπηρετούν την περιοχή.

metro

Όπως είπε ο Υφυπουργός, στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε. γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που αφορά στην κατασκευή σήραγγας μήκους 4 χιλιομέτρων και τη δημιουργία 3 νέων σταθμών της Γραμμής 2, δηλαδή επί της οδού Θηβών, τους σταθμούς «Παλατιανή» στη διασταύρωση με την Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και «Ίλιον» στη γωνία με την οδό Ελαιών και επί της οδού Αγίου Νικολάου μεταξύ των οδών Ζίτσης και Παραμυθιάς, το σταθμό «Άγιος Νικόλαος».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από την επέκταση «Ανθούπολη – Ίλιον» θα εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 51.000 επιβάτες.

Πότε θα είναι έτοιμοι οι νέοι σταθμοί του Μετρό

Οι αρμόδιοι φορείς αξιολογούν τον σχεδιασμό του έργου αλλά και τους φακέλους των τεσσάρων συμπράξεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο εν εξελίξει διαγωνισμός θα περάσει στη δεύτερη φάση, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο εκτός από την κατασκευή της σήραγγας και των τριών νέων σταθμών, περιλαμβάνει και την επέκταση του Αμαξοστασίου Ελαιώνα, αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του μετρό της Αθήνας και υπόγειο χώρο στάθμευσης, χωρητικότητας 150 ΙΧ αυτοκινήτων για άμεση διασύνδεση των επιβατών με το μετρό. Το έργο πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2021-27».

metro

Δείτε ακόμη: Μετρό: Αλλάζει την Αθήνα η νέα Γραμμή 4 - Ποιες περιοχές αποκτούν Μετρό [χάρτης]

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ, με την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου να ορίζεται σε 57 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Οι 3 νέοι σταθμοί στη Δυτική Αττική

Η επέκταση της Γραμμής 2 προς τη Δυτική Αττική περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας μήκους 4 km και τους 3 νέους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο.

metro

  • Ο σταθμός «Παλατιανή» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της Οδού Θηβών.
  • Ο σταθμός «Ίλιον» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών και πρόβλεψη σύνδεσης/μετεπιβίβασης επιβατών με τον ομώνυμο Σταθμό της μελλοντικής επέκτασης της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη.
  • Ο σταθμός «Άγιος Νικόλαος» χωροθετείται κάτω από το τμήμα της ομώνυμης οδού και τμήμα του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...