Ποια ultra luxury φίρμα καθυστερεί τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση – Και γιατί

Μπορεί σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία να κινείται σε ηλεκτρικούς ρυθμούς, υπάρχουν όμως ορισμένοι κατασκευαστές που αναβάλλουν συνεχώς αυτή τη μετάβαση. Μεταξύ αυτών και η Bentley.

  • -
  • -

Είναι πλέον επίσημο. Bentley ηλεκτροκίνητη δεν πρόκειται να παρουσιαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2027. Η βρετανική luxury φίρμα, παρότι είχε δεσμευτεί να μπει στο χορό των EV έως το 2025, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, όπως επιβεβαίωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Adrian Hallmark.

Νέα συστήματα Plug-in hybrid για αρχή…

Η Bentley αντιμετωπίζει αρκετές τεχνικές δυσκολίες σε ότι αφορά τα ζητήματα του λογισμικού που θα «υποστηρίξουν» τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε επί τάπητος, η υπερπολυτελής βρετανική φίρμα θα σταματήσει την παραγωγή βενζινοκίνητων οχημάτων το 2033. Η… τριετής αυτή καθυστέρηση (ο αρχικός στόχος ήθελε τη φίρμα να γίνεται πλήρως ηλεκτρική έως το 2030) θα βοηθήσει τον οργανισμό να ανασυνταχθεί στο ηλεκτρικό του πλάνο και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Bentley, να είναι αντάξιο του ονόματος και των προδιαγραφών της φίρμας.

Θα υπάρξουν σε αυτό το μεσοδιάστημα αρκετά νέα plug-in hybrid μοντέλα, ούτως ώστε και η μετάβαση στην αμιγώς ηλεκτρική εποχή να γίνει με πιο ομαλό τρόπο, ενώ το 2027 εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα παρουσιαστεί και το πρώτο EV της φίρμας προκειμένου να λάβει και η Bentley το απαραίτητο feedback από το premium πελατολόγιο της.

Με την υπογραφή των Porsche και Audi

Το… εναρκτήριο EV της Bentley θα κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα πατάει πάνω στη νέα πλατφόρμα του Group VW, την Premium Platform Electric, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Porsche και την Audi.

Τα πρώτα μοντέλα που βασίζονται στην PPE πλατφόρμα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και δεν είναι άλλα από τη νέα -αμιγώς ηλεκτρική- Porsche Macan και φυσικά το νέο Audi Q6 e-Tron.

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το νέο Audi Q6 e-tron

Προτού βέβαια η Bentley φτάσει στη δημιουργία και παραγωγή του πρώτου της ηλεκτρικού μοντέλου θα λανσάρει μια νέα plug-in hybrid έκδοση για τα μοντέλα της, όπου ένας V8 κινητήρας θα συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα και φυσικά τις απαραίτητες μπαταρίες, προσφέροντας «πλούσια» ισχύ και μετρημένη κατανάλωση καυσίμου, ώστε να αντικαταστήσει με απόλυτη επιτυχία τον θηριώδη W12 κινητήρα των 740 ίππων.

Τα μοντέλα που θα γίνουν αποδέκτες αυτής της νέας τάξης πραγμάτων στην Bentley θα είναι η GT, η GTC και η Flying Spur. Ο Adrian Hallmark τόνισε ότι παρατηρείται μια στροφή των εύπορων πελατών σε plug-in hybrid εκδόσεις, κάτι που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος δε μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο από μια εταιρεία σαν την Bentley, που οφείλει να αφουγκράζεται τον παλμό των αγοραστών της.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα στη γκάμα της βρετανικής φίρμας είναι η Bentayga και η Flying Spur, με την μεν πρώτη να χρησιμοποιεί έναν 3.0 lt V6 βενζινοκινητήρα και τη δεύτερη να κινείται επίσης από έναν V6 βενζινοκινητήρα αλλά 2,9 lt.  Αμφότερα πάντως τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της Bentley χρησιμοποιούν μια μπαταρία 18.0 kWh.

Στόχος πάντως των ανθρώπων της Bentley είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της φίρμας να προσφέρει τουλάχιστον 400 km -πραγματικής- αυτονομίας με μία μόλις φόρτισης, ανάκτηση της ενέργειας των μπαταριών του από 10-80% σε μόλις 15’ και ισχύ, minimum 600+ ίππων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...