Το καύσιμο που δεν αγοράζει κανείς στην Ελλάδα

Όσο φθηνό, «οικολογικό» κι αν είναι ένα καύσιμο, αν ο κόσμος δεν αγοράζει αυτοκίνητα που να το χρησιμοποιούν, θα πεθάνει. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί στη χώρα μας.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα πωλούνται αυτοκίνητα με πολλά και διαφορετικά καύσιμα, όπως βενζίνη, diesel, υγραέριο, φυσικό αέριο, ενώ υπάρχουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, κάποιο από αυτά τα καύσιμα έχει... πεθάνει, καθώς κάνει απειροελάχιστες πωλήσεις.

Μπορεί το συγκεκριμένο καύσιμο να θεωρείται σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ έχει και αρκετά χαμηλό κόστος χρήσης, όμως οι αγοραστές στην Ελλάδα πλέον δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν του ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει πως όσοι το επέλεξαν, ίσως να έχουν πρόβλημα υποστήριξης στο μέλλον.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c6ae10c690c3c821dfe6c92637c3cc47.jpg

Ποιο είναι το καύσιμο που «πέθανε» στην Ελλάδα;

Το καύσιμο που «πέθανε» στην Ελλάδα και πλέον δεν αγοράζει κανένας είναι το φυσικό αέριο. Κάποτε θεωρήθηκε μία ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση στα ρυπογόνα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, όμως τώρα πια έχει χάσει οριστικά την θέση του στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Γίνεται να νοθευτεί το υγραέριο και το φυσικό αέριο;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2022 το μερίδιο αγοράς του φυσικού αερίου στις πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,6%. Το 2023, η πτωτική τάση συνεχίστηκε, με το ποσοστό να πέφτει στο 0,3%. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η πτώση έγινε ακόμα πιο δραματική, με το μερίδιο αγοράς του φυσικού αερίου να αγγίζει μόλις το 0,1%.

Γιατί δεν αγοράζει κανένας αυτοκίνητο με φυσικό αέριο στην Ελλάδα;

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην ραγδαία πτώση του φυσικού αερίου. Η ραγδαία άνοδος της τιμής του, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς δικτύου ανεφοδιασμού, έκανε τα οχήματα φυσικού αερίου ασύμφορα για τους περισσότερους οδηγούς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/50f2fe1804ada67cdda09108e09a3a43.JPG

Επιπλέον, η στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία προσφέρουν πλήθος πλεονεκτημάτων σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο φυσικό αέριο.

Πλέον, το μέλλον του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου μοιάζει ζοφερό. Η πτωτική τάση είναι δύσκολο να αναστραφεί, και είναι πολύ πιθανό το φυσικό αέριο να περάσει σύντομα στην ιστορία, ως ένα καύσιμο που «πέθανε» στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...