Πέθανε ο σπουδαίος Marcello Gandini! Μάθε ποια θρυλικά μοντέλα σχεδίασε

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Marcello Gandini, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το σχήμα των σπουδαιότερων μοντέλων της Lamborghini, και όχι μόνο.

  • -
  • -

Ο Marcello Gandini, ο σπουδαίος Ιταλός σχεδιαστής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος του οίκου Bertone και από το χέρι του προέκυψαν μερικά από τα σπουδαιότερα και θρυλικά μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό για τη συνεργασία του με τη Lamborghini, αφού με τη φαντασία του δημιούργησε τις μοναδικές Miura, Countach και Diablo. Κατασκευές των οποίων οι γραμμές του αμαξώματος στιγμάτισαν ολόκληρες γενιές και χρονικές περιόδους. Δεν είναι υπερβολή πως σχεδόν κάθε εφηβικό δωμάτιο είχε μία αφίσα με μία Countach στον τοίχο τη δεκαετία του '80. 

Δείτε ακόμη: Sold out η Lamborghini των 600.000 €

Όμως, δεν ήταν μόνο τα αυτοκίνητο με το μαινόμενο ταύρο που καθιέρωσαν τον Gandini ως έναν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές όλων των εποχών. Ο μεγάλος Ιταλός αποτελεί τον κύριο εμπνευστή των Lancia Stratos, Bugatti EB110, αλλά και του εντυπωσιακού Fiat X1/9! Aπό τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι και το 1980 εργάστηκε στον οίκο Bertone και συνέβαλλε τα μέγιστα στη σχεδίαση δημιουργιών όπως η Alfa Romeo Montreal, η Maserati Khamsin, η Ferrari 308 GT4, αλλά και το Volkswagen Polo πρώτης γενιάς!

Όταν αποχώρησε από τον Bertone εργάστηκε περισσότερο ως ιδιώτης συνάπτοντας συνεργασίες με σπουδαίους κατασκευαστές. Ανάμεσα στις σημαντικότερες μετέπειτα σχεδιαστικές του δημιουργίες συμπεριλαμβάνονται η Citroen BX, το εκρηκτικό Renault 5 Turbo της δεκαετίας του ’80, η πρώτη γενιά της BMW σειράς 5, η Lamborghini Espada, αλλά και η μοναδική Cizeta V16T. Ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξη του είχε αναφέρει σχετικά με τη φιλοσοφία του: «Τα σχεδιαστικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή και την αποδοτική συναρμολόγηση των οχημάτων. Η αισθητική δεν ήταν το πρώτο στοιχείο που με απασχολούσε.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...