Στην Ελλάδα τα πιο γερασμένα λεωφορεία της Ευρώπης – Τα 2 μεγάλα προβλήματα

Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων στη χώρα μας είναι επιβεβλημένη. Τα περισσότερα από αυτά είναι τόσο γερασμένα που προκαλούν προβλήματα σε οδηγούς και επιβάτες.

  • -
  • -

Τα πιο γερασμένα αστικά λεωφορεία της Ευρώπης έχει η χώρα μας, με το μέσο όρο ηλικίας να ανέρχεται στα 19 χρόνια όταν ο μέσος όρος ηλικίας στα υπόλοιπα κράτη είναι 13 έτη. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η ανάγκη σημαντικής ανανέωσης του στόλου, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι μια πραγματικότητα.

leoforeia

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο γερασμένος στόλος έχει ως αποτέλεσμα τα λεωφορεία να αντιμετωπίζουν συνεχείς βλάβες και να μπαίνουν συνέχεια στο συνεργείο για επισκευές γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο συγκοινωνιακό έργο. Επίσης, μια ακόμη οδυνηρή πραγματικότητα που ακολουθεί τα παλιά λεωφορεία είναι πως το 39% αυτών δεν είναι προσβάσιμα για τα ΑμεΑ.

Πότε θα αλλάξει ο στόλος των λεωφορείων;

Το υπουργείο δεσμεύεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Σταϊκούρα, πως τέλος Απριλίου, στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα κυκλοφορούν τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. Πρόκειται για 250 οχήματα που τα τεθούν στη διάθεση του κοινού, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα προστεθούν στην πρωτεύουσα άλλα 300 λεωφορεία 18 και 12 μέτρων φυσικού αερίου.

leoforeia

«Άρα θα έχουμε μία σημαντική ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με 550 νέα λεωφορεία στην Αθήνα, πρωτίστως, αλλά και στη Θεσσαλονίκη το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε ο υπουργός. Και συνέχισε λέγοντας:

«Συμπληρωματικά και συνδυαστικά, όμως, εκτός αυτών των 550 λεωφορείων, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και με τον ΟΣΕΘ «έτρεξαν» και «τρέχουν» διαγωνισμοί, ώστε να υπάρξει συμπληρωματικό έργο με καλύτερο, νεότερο στόλο, στην Αθήνα ήδη και στη Θεσσαλονίκη το επόμενο χρονικό διάστημα. Συμπληρωματικό στόλο σε αυτό που κάνει σήμερα και παράγει η Ο.ΣΥ., αλλά και ο ΟΑΣΘ.

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Τα Ηλεκτρικά Λεωφορεία έφτασαν– Δεν μπορούν να φορτίσουν όμως! [video]

Εκτός αυτού, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για έναν πρόσθετο διαγωνισμό νέων 750 λεωφορείων αντιρρυπαντικής προστασίας, ώστε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο που είχαμε θέσει από την αρχή της θητείας μας, την ανανέωση ή τη δρομολόγηση ανανέωσης 1.300 νέων λεωφορείων μέχρι το τέλος του 2027.

leoforeia

Άρα νομίζω, ότι με μεθοδικότητα και συνέπεια, υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την πραγματική αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...