Παράταση στα «Πράσινα Ταξί» - Ποιοι παίρνουν πάνω από 22.500 ευρώ

Η τεράστια επιδότηση που προσφέρει το κράτος για τα ηλεκτρικά ταξί, θα συνεχίσει να προσφέρεται για πολύ καιρό ακόμα, όμως αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή.

  • -
  • -

Το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, όμως η μικρή συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου μέχρι στιγμής, έκανε την κυβέρνηση να δώσει μία πολύ γενναία παράταση, μαζί με μια σειρά από μερικές ακόμα αλλαγές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των ποσών για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, καθώς και σε μεταφορά του προγράμματος σε άλλον φορέα, ώστε να «τρέχει» πιο αποτελεσματικά από εδώ και πέρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7e6af8ed13c8362a4f577efa056e7bdb.jpg

Πόση είναι η παράταση στο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»;

Η παράταση που έδωσε το κράτος για να πάρουν την προβλεπόμενη επιδότηση οι οδηγοί ταξί, ώστε να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι της τάξης των 12 μηνών. Έτσι, η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση ύψους 22.500 ευρώ για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού ταξί, εκ των οποίων τα 5.000 ευρώ προέρχονται από την υποχρεωτική απόσυρση παλαιού οχήματος. Επιπλέον, επιδοτείται με 500 ευρώ η αγορά έξυπνου σημείου φόρτισης.

Δείτε ακόμα: Ταξί Tesla από σήμερα στην Ελλάδα - Αποκλειστική συνέντευξη!

Για ποιους αυξήθηκε η επιδότηση στο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»;

Πέρα από την παράταση, το Υπουργείο Μεταφορών αύξησε τα ποσά των επιδοτήσεων για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων. Συγκεκριμένα, η επιπλέον επιδότηση που λαμβάνουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), όσοι είναι κάτω των 29 ετών και όσοι έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος ήταν στα 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, η αρμοδιότητα για την υλοποίηση του προγράμματος μεταφέρεται ολοκληρωτικά στο Αυτοτελές Τμήμα Ηλετροκίνησης, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9bfb00c4c9db8ae8f98dea86205f50a3.jpg

Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στην ιστοσελίδα του prasinataxi.gov.gr, τον ειδικό online χώρο που έχει φτιάξει το Υπουργείο Μεταφορών αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τέλος, η σχετική Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι τα χρήματα θα πρέπει να έχουν δοθεί στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Πολλαπλά οφέλη από τα ηλεκτρικά ταξί, για τους οδηγούς αλλά και την κοινωνία

Στόχος του προγράμματος "Πράσινα Ταξί" είναι η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στον τομέα των αστικών μεταφορών, με οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου
  • Εξοικονόμηση χρημάτων από τα καύσιμα
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις

Οι παραπάνω αλλαγές έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τους οδηγούς ταξί να αξιοποιήσουν την παράταση του προγράμματος «Πράσινα Ταξί» και να κάνουν το βήμα προς την ηλεκτροκίνηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...