Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης – Έλεγχοι υγείας και 2ετής δοκιμαστική περίοδος

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι έτοιμο να επικαιροποιήσει τους νέους κανόνες για τις άδειες οδήγησης που θα ισχύσουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της για να εκμηδενίσει τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στα εδάφη της έως το 2050. Για το λόγο αυτό, το 2017, το άτυπο Συμβούλιο Μεταφορών της Βαλέτας συμφώνησε ότι ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων και σοβαρών τραυματιών από τροχαία ατυχήματα αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, να προετοιμάσει ένα ενισχυμένο πλαίσιο πολιτικών δράσεων και ένα εξ’ ολοκλήρου αναβαθμισμένο νομικό πλαίσιο στην ΕΕ, για την οδική ασφάλεια με ορίζοντα, το 2020 και μετά.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να διασφαλιστεί η μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και ταυτόχρονα η ενίσχυση της προστασίας των χρηστών του οδικού δικτύου, ιδίως των ευάλωτων, οι οποίοι πέφτουν και συχνότερα θύματα ατυχημάτων.

Νέα διπλώματα και αυστηροποίηση των ποινών

Με περισσότερες από 20.000 ζωές να χάνονται στους δρόμους της ΕΕ κάθε χρόνο, το ευρωκοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι αλλαγές που θα επικαιροποιηθούν, θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και συνάμα, θα ενισχύσουν την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει ότι οι νέες άδειες οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, θα ισχύουν για 15 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες των φορτηγών/λεωφορείων θα έχουν 5ετή ισχύ!

Δείτε ακόμα: Παραδίδω ή όχι στα 80 το δίπλωμα οδήγησης;

Επιπλέον, οι οδηγοί θα υποχρεούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (μένει να αποσαφηνιστεί το χρονικό πλαίσιο) σε υποχρεωτικούς ελέγχους υγείας, ενώ έχει προταθεί και μια διετής δοκιμαστική περίοδος για τους νέους οδηγούς οι οποίοι στην περίπτωση κατά την οποία πιαστούν από την τσιμπίδα του νόμου να παραβιάζουν τον ΚΟΚ (όρια ταχύτητας, κατανάλωση αλκοόλ κτλ) θα αντιμετωπίζουν πιο αυστηρές ποινές από αυτές που προβλέπει για τους υπόλοιπους, ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...