Εταιρεία αυτοκινήτων έχασε 1,2 δισ και απολύει το 10% των υπαλλήλων της

Κάθε άλλο παρά βάσει προγράμματος κυλούν οι εξελίξεις στην αμερικανική φίρμα, η οποία χάνει χρήμα με το τσουβάλι, τίθεται εκτός στόχων παραγωγής, απολύει κόσμο και κατρακυλά η μετοχή της.

  • -
  • -

Έπειτα από τα οικονομικά αποτελέσματα του 4ου τριμήνου που ανακοίνωσε η Rivian, τα πράγματα κάθε άλλο παρά θετικά κυλούν για την πολλά υποσχόμενη αμερικανική ηλεκτρική φίρμα.

Τίποτα δεν πάει καλά

Η μετοχή της Rivian κατρακύλησε κατά 17% όταν η φίρμα ανακοίνωσε ότι θα παράγει φέτος 57.000 αυτοκίνητα, από 81.700 που είχε ως στόχο για τη χρονιά, αριθμός μικρότερος μάλιστα από τα 57.232 μοντέλα που παρήγαγε το 2023. Αποτέλεσμα αυτών, πέραν από την μείωση της αξίας της μετοχής, ήταν και η ανακοίνωση περικοπών θέσεων εργασίας κατά 10%!

Η Rivian προσπαθεί να ηρεμήσει το επενδυτικό κοινό, δηλώνοντας ότι οι «απώλειες» αυτές είναι προσωρινές, κάτι που οφείλεται στη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της εξαιτίας των προβλεπόμενων αναβαθμίσεων στις μονάδες αυτές.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στον πλήρη εξηλεκτρισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά αναγνωρίζουμε βραχυπρόθεσμα, τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο CEO της Rivian, RJ Scaringe, σε πρόσφατη τοποθέτηση του.

Η Rivian, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς είναι επίσης αναγκασμένη να ξοδέψει μεγάλο μέρος των αποθεματικών της προκειμένου να υποστηρίξει την παραγωγή των R1S και R1T, ενώ έχει ένα ακόμη σοβαρό ανοιχτό ζήτημα, αυτό της κατασκευής του νέου της εργοστασίου στη Georgia των Η.Π.Α, το οποίο είναι υπό ανέγερση και δεν μπορεί… να κάνει «πίσω».

Με λίγα λόγια, «καίει» όσα μετρητά της έχουν απομείνει, σε μια περίοδο μάλιστα που η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνει να επιβραδύνεται στις Η.Π.Α, με πολλές ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Tesla και η Ford, να προχωρούν σε νέες γενναίες εκπτώσεις στα ηλεκτρικά τους μοντέλα προκειμένου να τονώσουν το ενδιαφέρον του κοινού!

Δείτε ακόμα: Παρότι η τιμή του λιθίου καταρρέει, τα ηλεκτρικά παραμένουν ακριβά

Θυμίζουμε πως η Rivian δε «μπήκε» πέρσι στο παιχνίδι των μειώσεων τιμών που έσυρε ο Elon Musk το σύνολο των κατασκευαστών, αναγκάστηκε όμως προ ημερών να ρίξει τις τιμές των  R1T και R1S, κατά 3.100 δολάρια.

Κατέγραψε επίσης πτώση 10% στις παραδόσεις νέων οχημάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ όπως η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε οι ζημιές για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανήλθαν στα 1,52 δις δολάρια, ελαφρώς μειωμένες πάντως σε σχέση με τα 1,72 δις που είχε καταγράψει το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η πλατφόρμα R2 της εταιρείας, η οποία αναμένεται να είναι φθηνότερη και για μια πιο ευρεία γκάμα προϊόντων, πρόκειται να παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...