Τα 3 sports cars που έχουν σχεδιαστεί από γυναίκες

Τρία από τα πιο όμορφα sports cars της αυτοκινητοβιομηχανίας, φέρουν την σχεδιαστική υπογραφή γυναικών, αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι η υψηλή αισθητική δε μπορεί να είναι αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο.

  • -
  • -

Tο να μην υπάρχουν αυτοκίνητα σχεδιασμένα από γυναίκες, είναι απλά τρελό. Δεδομένου ότι το ασθενές φύλο αποτελεί το ήμισυ του πληθυσμού και κακά τα ψέματα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το «ασθενές φύλο» έχει έμφυτο ή εάν προτιμάτε, πιο ανεπτυγμένο το αισθητικό κριτήριο.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο LinkedIn βέβαια, μαρτυρά ότι οι Volkswagen, Volvo, BMW, Porsche, Bugatti, Audi, Ford, Kia, GM και Mercedes-Benz έχουν όλες ανεξαιρέτως, άνδρες επικεφαλής στα σχεδιαστικά τους τμήματα.

Συνολικά, η παρουσία και η επιρροή των γυναικών στον κλάδο αυξάνεται… αργά. Υπήρχε μια έξαρση στα μέσα της δεκαετίας του 1950 όταν ο Harley J. Earl, ένας οραματιστής και υψηλόβαθμο στέλεχος της General Motors, συγκέντρωσε 10 γυναίκες στο industrial design  τμήμα της εταιρείας για να σχηματίσουν μια ομάδα που ήταν γνωστή ως «Damsels of Design», στις οποίες έδωσε το ελεύθερο ώστε να βάλουν τη δική τους πινελιά στο σχεδιασμό των εσωτερικών διακόσμων των αυτοκινήτων του ομίλου.

Αυτή ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές για το γυναικείο φύλο στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μια στιγμή «ορόσημο», όπως την χαρακτήρισε η Helen Evenden, επιμελήτρια και λέκτορας αρχιτεκτονικής και σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Royal College του Λονδίνου. «Έδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν. Και το έκαναν σωστά. Αλλά μετά από αυτό, τι;» αναρωτήθηκε βέβαια η ίδια…

H Evenden επισημαίνει επίσης ότι το να μην υπάρχουν αυτοκίνητα σχεδιασμένα από ή για γυναίκες είναι ένα φαινόμενο… ανεξήγητο, δεδομένου, ότι το γυναικείο φύλο αποτελεί το ήμισυ του πληθυσμού.

Ο πρωτοπόρος… Chris Bangle

Ο Chris Bangle, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού στο BMW Group και ιδρυτής πλέον της εταιρείας συμβούλων σχεδιασμού Chris Bangle & Associates, έχει τονίσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του, ότι όταν ξεκίνησε στην BMW το 1992, το τμήμα σχεδιασμού αποτελούνταν το πολύ από 9% γυναίκες.

Όταν έφυγε το 2009, αυτός ο αριθμός είχε φτάσει περίπου στο 29% και η ομάδα είχε τετραπλασιαστεί σε μέγεθος, με πολλές γυναίκες να ασχολούνται με το χρώμα, το φινίρισμα και τα υλικά, δεδομένου ότι αυτές οι ομάδες αντλούν την έμπνευση τους σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική διακόσμηση, τη μόδα και τα υφάσματα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Bangle διόρισε επίσης την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Designworks USA (θυγατρική της BMW)! «Αν και για το διοικητικό συμβούλιο της BMW, ήταν μικρής σημασίας το ποιος σχεδίαζε τα αυτοκίνητα, εφόσον είχαν την καλύτερη σχεδίαση, το γεγονός ότι δυο γυναίκες ανέλαβαν ένα τόσο σημαντικό πρότζεκτ -αναφερόμενος στη σχεδίαση της δεύτερης γενιάς Z4- και το έφεραν εις πέρας άψογα, κατά την άποψη μου απέδειξε πολλά» είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια.

Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες δεν έχουν αναδειχθεί στο χώρο του αυτοκινήτου όπως θα τους άξιζε. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές όταν και όποτε χρειάστηκε απέδειξαν στην πράξη ότι όχι μόνο «το χουν» αλλά μιλούν κατευθείαν με τα σχέδια τους στο συναίσθημα του  οδηγού. Όπως οι κυρίες που σας παρουσιάζουμε οι οποίες δημιουργήσαν τρία από τα ομορφότερα sports cars της σύγχρονης ιστορίας.  

Acura NSX - Michelle Christensen

Αγαπούσε πολύ τα αυτοκίνητα και όπως έχουν πει στενοί συνεργάτες της, μπορούσε να κάνει μαγικά με το αγαπημένο της εργαλείο, το μολύβι νούμερο 2. Ως νεαρό κορίτσι το οποίο είχε μεγαλώσει στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, η Christensen αγάπησε τα αυτοκίνητα εξαιτίας του πατέρα της. «Η Βόρεια Καλιφόρνια έχει μια μακρά αυτοκινητική κουλτούρα. Μεγάλωσα με muscle cars και hot cars και λάτρεψα τις καμπύλες και τη δύναμη που απέπνεαν».

Η Christensen μπολιάστηκε με αυτού του είδους τα αυτοκίνητα και αργότερα απέκτησε κι ένα τέτοιο, το οποίο μάλιστα διατηρεί μέχρι σήμερα. «Το αγαπημένο μου αυτοκίνητο είναι μια Chevy Chevelle του '67. Είναι απλό, όμορφο και διαχρονικό» έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο.

Όταν κλήθηκε να αναλάβει το project του NSX, ένιωσε μεγάλη πίεση. Έπρεπε να ισορροπήσει την κληρονομιά του NSX πάνω όμως σε μια σύγχρονη προσέγγιση. «Όταν κοιτάξαμε με την ομάδα μου το θρυλικό NSX, διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα πολύ απλό αλλά συνάμα τόσο ολοκληρωμένο αισθητικά σχέδιο. Είχε καθαρές γραμμές και για sports car ήταν λειτουργικό. Πιστεύω, ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε τελικά, να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε συνδυάζοντας παράλληλα κι ένα κοκτέιλ προηγμένων υλικών για την κατασκευή του όπως αλουμίνιο, ανθρακονήματα κ.α.» είχε δηλώσει στην παρουσίαση του Acura NSX το 2016…

BMW Z4 (Ε89) - Juliane Blasi / Nadya Arnaout  

Η δεύτερη γενιά της BMW Z4 (E89) που παρουσιάστηκε το 2009, ήταν μια μεγάλη επιτυχία.  Οι αγοραστές του μοντέλου ενθουσιάστηκαν από την macho αισθητική του αυτοκινήτου και φυσικά τη συνολικές προδιαγραφές του.

Ελάχιστοι όμως γνώριζαν ότι είχε σχεδιαστεί από δύο γυναίκες. Η Juliane Blasi και η Nadya Arnaout έκαναν τη μεγάλη έκπληξη αναλαμβάνοντας έπειτα από προτροπή του Chris Bangle  τη σχεδίαση της Z4. Πολύ νέες και οι δυο –32 και 37 ετών αντίστοιχα–  επωμίστηκαν ένα βαρύ έργο το οποίο έφεραν όμως εις πέρας με τεράστια επιτυχία. Για την ιστορία, η Blasi είχε αναλάβει την εξωτερική σχεδίαση του μοντέλου και η Arnaout  του εσωτερικού διακόσμου.

Η BMW Z4 (E89) κέρδισε μια σειρά από βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του International Design Excellence Award (IDEA), το Eyes on Design και το γερμανικό βραβείο σχεδίασης Red Dot. Παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2016.

Nissan 350 Z - Diane Allen

Η Diane Allen ξεκίνησε την καριέρα της στο τμήμα σχεδιασμού αυτοκινήτων της Nissan το 1984. Ενεπλάκη στο ντιζάιν ποικίλων μοντέλων της φίρμας αλλά το 2002 έκανε το μεγάλο «μπαμ» σχεδιάζοντας το 350 Z!

Δείτε ακόμα: H γυναίκα με το πιο ακριβές χέρι στον κόσμο δουλεύει για τη Rolls-Royce

Πέρα από πανέμορφο, μπρουτάλ και εντυπωσιακό από όποια γωνιά κι αν το αντίκριζες, το 350 Z ήταν ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα για την Nissan εκείνη την περίοδο και ένας άξιος συνεχιστής της θρυλικής σειράς σπορ αυτοκινήτων «Z» της ιαπωνικής φίρμας.

Η Allen κατάφερε να αποδώσει στο σχεδιασμό του μοντέλου μια τολμηρή, ξεχωριστή και εκκεντρική εικόνα σε ένα από τα ομορφότερα Nissan που έχουν πατήσει ποτέ τους τροχούς τους στη Γη. Σχεδίασε επίσης και την επόμενη γενιά, το 370 Z του 2009.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...