Πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο;

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωής σας πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν στον κόσμο! Δε χρειάζεται να αναρωτιέστε άλλο. Έχουμε την απάντηση…

  • -
  • -

Την τελευταία φορά που έγινε καταμέτρηση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν «ελεύθερα» στον πλανήτη Γη, ήταν τον Μάιο του 2022, και το κοντέρ έγραψε τότε περίπου 1,45 δισεκατομμύρια. Πλέον, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 1,475 δισεκατομμύρια, δηλαδή αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο για κάθε 5,5 ανθρώπους, ή 182 ανά 1000 ανθρώπους.

Από πού προέρχονται αυτά τα δεδομένα;

Δεν υπάρχει κάποια ενιαία επίσημη πηγή δεδομένων που να μετρά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η εταιρεία καταγραφής δεδομένων Statista όπως επίσης και η JATO Dynamics, καταγράφουν τις πωλήσεις, με την απόκλιση στις τελικές μετρήσεις να θεωρείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Πόσα αυτοκίνητα πουλήθηκαν στον κόσμο το 2023;

Περίπου 75 εκατομμύρια αυτοκίνητα πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2023, δηλαδή σχεδόν 6% περισσότερα από το 2022. Μόνο τον Ιανουάριο του 2024, πουλήθηκαν περίπου 89.782 νέα οχήματα παγκοσμίως αριθμός, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση περίπου 5,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Παγκόσμια παραγωγή οχημάτων

Οι πωλήσεις το 2023 μπορεί να άγγιξαν τα 75 εκατομμύρια, όντας σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2022, ωστόσο παρέμειναν χαμηλές ακόμα και σε σχέση με τα 78 εκατομμύρια οχήματα που είχαν πουληθεί το 2020 και ήταν τότε, οι χειρότερες πωλήσεις για τον κλάδο των τελευταίων εννέα ετών. Βέβαια, το 2020 ήταν και η χρονιά της πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγονταν σε επίπεδο πωλήσεων όχι μόνο νέων αυτοκινήτων αλλά συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.

Δείτε ακόμα: Η No1 κατηγορία αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Για την ιστορία, η καλύτερη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία, αυτή που χτύπησε κόκκινο δηλαδή σε επίπεδο πωλήσεων ήταν το 2018 όπου είχαν ταξινομηθεί σε όλο τον κόσμο 97 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...