Μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο - Να το πάρεις ή όχι;

Όσο περνάει ο καιρός, αρχίζει και στην Ελλάδα να μεγαλώνει η διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αξίζει η αγορά τους ή όχι;

  • -
  • -

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποτελούν μία πιο οικονομική επιλογή, καθώς κάποιος ή κάποια μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο δαπανώντας σημαντικά μικρότερο ποσό σε σχέση με την τιμή που έχει το ίδιο μοντέλο καινούριο.

Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα πρώτα από εκείνα που είχαν πουληθεί αρχίζουν να βγαίνουν στην αγορά μεταχειρισμένων. Με αυτόν τον τρόπο λύνεται σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα της αυξημένης τιμής που έχουν τα περισσότερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e3e01c3ff41144a11b7639fc532925a3.jpg

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού θα βρεθεί για πρώτη φορά απέναντι στο ενδεχόμενο να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ας δούμε αν αξίζει μία τέτοια κίνηση ή όχι.

Τι μοντέλα βρίσκω στα ηλεκτρικά μεταχειρισμένα;

Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βρίσκουμε αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουν μεγάλο εύρος. Περιλαμβάνουν μερικά από τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφόρησαν όπως τα Nissan Leaf, Citroen C-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MiEV και Smart Fortwo Electric.

Δείτε ακόμα: Συμφέρει η εισαγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Όλη η διαδικασία

Ακόμα συναντάμε μοντέλα που βγήκαν από τα μέσα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2010 όπως τα BMW i3, Mercedes B-Class Electric Drive, Tesla Model S, Volkswagen e-Golf, Volkswagen e-Up! και Skoda Citigo.

Φυσικά δεν λείπουν και τα πιο σύγχρονα μοντέλα όπως Hyundai Kona Electric, Opel Corsa-e, Opel Mokka-e, Peugeot e-208, MINI Cooper SE, FIAT 500e, Volkswagen ID.3, Peugeot e-2008 και Tesla Model 3.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/de0c49053df705436eff57ba00ad49b6.jpg

Όλα τα παραπάνω αφορούν μοντέλα που μπορούμε να βρούμε σε τιμές μέχρι περίπου 25.000 ευρώ. Εννοείται ότι από εκεί και πάνω θα δούμε πολλά άλλα μοντέλα, από premium εταιρείες αλλά και μεταχειρισμένα 1-2 ετών.

Αξίζει να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου αξίζει, περίπου με τον ίδιο τρόπο που αξίζει και ενός καινούριου ηλεκτρικού. Η τιμή αγοράς συνήθως είναι λίγο υψηλότερη από αντίστοιχες θερμικές προτάσεις, όμως αυτό το κόστος θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα από τα πάρα πολύ χαμηλό κόστος κίνησης, τις μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης και την ευνοϊκότερη φορολογία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/033c5051704420dee09911a3aa09e01c.jpg

Όσον αφορά τα πιο φθηνά-πιο παλιά μοντέλα, προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για αμιγώς αστική χρήση. Η αυτονομία των περισσότερων ήταν εξαρχής μικρή, ενώ σίγουρα η όποια φθορά μπορεί να έχει εμφανίσει η μπαταρία θα μείωσε την αυτονομία περαιτέρω με την πάροδο των ετών.

Δυσκολίες για μερικά παλιά, πιο εύκολα τα νεότερα

Επιπλέον, η αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν σε κάποιο βαθμό οι συμβιβασμοί με τους οποίους βρέθηκαν αντιμέτωποι όσοι τα αγόρασαν καινούρια, αν και με μικρότερη ένταση. Για παράδειγμα κάποια από αυτά δεν έχουν ταχυφόρτιση, ενώ άλλα έχουν βύσματα που πλέον τείνουν να εξαφανιστούν. Ωστόσο, αν ο αγοραστής είναι συνειδητοποιημένος και ξέρει από πριν τα δεδομένα, αυτά τα μοντέλα μπορούν πολύ εύκολα να αντικαταστήσουν το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας και να εισάγουν κάποιον ή κάποια στην ηλεκτροκίνηση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/62e095692c4ed391fd6c2e9b0d944ad8.png

Όσο ανεβαίνει το budget συναντάμε νεότερα και μεγαλύτερα μοντέλα, τα οποία είναι και πιο σύγχρονα οπότε απαιτούν μικρότερους συμβιβασμούς. Η διαφορά τιμής παραμένει, οπότε η νοοτροπία είναι και πάλι ίδια, όμως πάνω από τις 20.000 ευρώ περίπου μιλάμε για μοντέλα που μπορούν να αντικαταστήσουν άνετα ακόμα και το βασικό αυτοκίνητο μιας οικογένειας.

Προσοχή στην μπαταρία

Όπως σε κάθε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, έτσι και σε ένα ηλεκτρικό πριν την αγορά θα πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Εκτός από τους συνηθισμένους για φρένα, αναρτήσεις, σκουριές, ενδεχόμενο τρακάρισμα κ.λπ. θα πρέπει να ελεγχθεί και η κατάσταση της μπαταρίας.

Αυτός γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό με ειδικά εργαλεία, συνήθως στην επίσημη αντιπροσωπεία. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται να αγοράσει το μεταχειρισμένο ηλεκτρικό μπορεί να ενημερωθεί για το ποσοστό πτώσης στην απόδοση της μπαταρίας. Αν η πτώση είναι μικρότερη από 10% για κάθε 5 χρόνια ζωής του αυτοκινήτου, τότε κινούμαστε σε αποδεκτά επίπεδα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/958267e130c83949d67b3bfc2e1affb4.jpg

Βέβαια, ακόμα και μεγαλύτερη να είναι η πτώση της μπαταρίας, αν η εναπομείνασα αυτονομία μπορεί να μας καλύψει και το αυτοκίνητο έχει μειωμένη τιμή, τότε και πάλι θα μπορούσε να πρόκειται για μία συμφέρουσα αγορά.

Ειδική κατηγορία τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Ψάχνοντας για μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα δούμε να πωλούνται και μοντέλα τα οποία δεν εισάγονταν ποτέ επίσημα στην Ελλάδα. Συνήθως αυτά είναι φθηνότερα, οπότε αμβλύνεται το ζήτημα της τιμής απόκτησης. Ωστόσο, είναι πιθανό ο κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου να αντιμετωπίσει προβλήματα με την υποστήριξή του, είτε αφορά το service, είτε τα ανταλλακτικά σε ενδεχόμενο ατύχημα ή βλάβη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...