Έτσι θα είναι η νέα ηλεκτρική Porsche Macan

Πιστό στην έως τώρα σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας θα μείνει το πρώτο μοντέλο της που περνά από τη θερμική στην ηλεκτρική εποχή.

  • -
  • -

Η Porsche ετοιμάζεται να αποκαλύψει την ολοκαίνουργια, πλήρως ηλεκτρική Macan στις 25 Ιανουαρίου. Αν και δεν είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο στην ιστορία της μιας και πρόκειται για το πρώτο μέλος της γκάμας που αφήνει πίσω του τη θερμική εποχή και περνά στην ηλεκτρική και η ομάδα σχεδιασμού έχει πλήρη επίγνωση της βαρύτητας αυτής της μετάβασης.

Σύμφωνα με τον Michael Mauer, τον αντιπρόεδρο της Style Porsche, στόχος είναι διατήρηση της ουσίας της Macan, καθώς ανανεώνεται και περνά στην εποχή του εξηλεκτρισμού. Σίγουρα όχι ένα εύκολο εγχείρημα αλλά η ομάδα γνωρίζει πολύ καλά πως να παραμένει διαχρονική αλλά και ταυτόχρονα επίκαιρη.5

«Πρέπει να κάνουμε κάθε νέο αυτοκίνητο ξεκάθαρα αναγνωρίσιμο μέρος της οικογένειας προϊόντων της Porsche και της αντίστοιχης σειράς στην οποία ανήκει. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ως “νέο”», λέει ο Mauer. «Η νέα Macan είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο έχει ήδη μια υπάρχουσα, καθιερωμένη ταυτότητα. Αυτό εγείρει λοιπόν τα ερωτήματα: Πόσο «νέα» πρέπει να είναι η νέα Macan – τι είναι υπερβολικό, τι είναι σωστό;»

Για να διασφαλίσει ότι το κάνει σωστά, η Porsche βασίζεται σε τρεις πυλώνες σχεδιασμού: Εστίαση, Ένταση και Σκοπός. Για παράδειγμα, μέσα στο Macan, «εστίαση» σημαίνει οργάνωση όλων των χειριστηρίων έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από τον οδηγό. Ο Mauer λέει ότι η νέα κυρτή οθόνη της Macan θα βοηθήσει στην οργάνωση του εσωτερικού γύρω από τον οδηγό. Αλλά η ομάδα σχεδιασμού δεν σταμάτησε εκεί. Ήθελε να διασφαλίσει ότι ο οδηγός θα μπορεί να αποκλείσει όλους τους περιττούς περισπασμούς που συχνά συναντάμε στα αυτοκίνητα σήμερα. Έτσι ακολουθώντας μία μινιμαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τη διάταξη του ψηφιακού ταμπλό, ο οδηγός μπορεί αν το θελήσει να επιλέξει να προβάλλονται μόνο όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για την οδήγηση.

3

Αυτό αποτελεί μια τολμηρή απόφαση σε μια αυτοκινητοβιομηχανία που έχει ολοένα και μεγαλύτερη εμμονή με την τεχνολογία. Λόγω της έντονης ζήτησης για καινοτομία στις ασιατικές αγορές, εύκολα ένας κατασκευαστής μπορεί να παρασυρθεί και να αρχίσει τις υπερβολές. Ο Mauer λέει ότι η Porsche δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χάσει την ταυτότητα της συμπεριλαμβάνοντας κάθε νέο gadget υψηλής τεχνολογίας που διατίθεται στα αυτοκίνητα της. Ωστόσο, ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας της σημαίνει ότι οι πελάτες της την εμπιστεύονται πως ακολουθεί μόνο τις τάσεις που θα κάνουν τα οχήματα της καλύτερα.

4

Οι νέες τεχνολογίες όμως εκτός από την καμπίνα, μπορεί επίσης να επηρεάσουν και τον εξωτερικό σχεδιασμό. Ο Mauer εξηγεί ότι οι μπαταρίες απειλούσαν να παραμορφώσουν την αναλογία πλάτους προς ύψος που δίνουν στα μοντέλα της Porsche τη χαρακτηριστική τους εμφάνιση. Ωστόσο, χάρη στην Taycan, η ομάδα έμαθε πώς να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.2

Κάτι που είναι πιο σημαντικό απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς μιας και η διατήρηση μιας συνεπούς σχεδιαστικής γλώσσας σε όλους τους τύπους κινητήριων συνόλων έχει γίνει μέρος της στρατηγικής της. Ευτυχώς, κατά κάποιο τρόπο, τα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης διευκολύνουν τα SUV και τα crossover, όπως η Macan, να μοιάζουν περισσότερο με Porsche.

Δείτε ακόμη: Ο Steve Jobs άλλαζε Porsche 911 κάθε 5 μήνες – Ο απίστευτος λόγος

Εάν τελικά το εγχείρημα πέτυχε θα το μάθουμε την ερχόμενη Πέμπτη, στην επίσημη παρουσίαση του μοντέλου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...