800 km αυτονομία, 0-100 σε 3 sec - Η Stellantis αλλάζει τα δεδομένα στα ηλεκτρικά

Η νέα πλατφόρμα STLA Large του Ομίλου Stellantis υπόσχεται ταχύτητα φόρτισης 4,5 kWh ανά λεπτό και θα τη δούμε σε 8 νέα μοντέλα, ξεκινώντας από φέτος.

  • -
  • -

Η Stellantis παρουσίασε την ολοκαίνουργια πλατφόρμα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα η οποία ακούει στο όνομα STLA Large. Πρόκειται για την νέα αρχιτεκτονική πάνω στην οποία θα βασιστούν μοντέλα των μεγαλύτερων κατηγοριών D και E. Η πλατφόρμα φέρνει πολλές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης φόρτισης, των επιδόσεων και της οδήγησης εκτός δρόμου.

Τα οχήματα που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική STLA Large αποτελούν βασικό μέρος των πωλήσεων σε κορυφαίες αγορές του κόσμου και θα προσφερθούν πρώτα στην Βόρεια Αμερική για τις μάρκες Dodge και Jeep, ακολουθούμενες από άλλες μάρκες, όπως η Alfa Romeo, η Chrysler και η Maserati. Μέσα στο διάστημα 2024-2026 θα δούμε 8 νέα μοντέλα που θα πατούν στην εν λόγω πλατφόρμα.

Το μεγάλο εύρος δυνατοτήτων που προσφέρει η STLA Large χαρίζει στους μηχανικούς και τους σχεδιαστές των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ομίλου τη δυνατότητα διαφοροποίησης σε παραμέτρους όπως το μεταξόνιο, το συνολικό μήκος, το συνολικό πλάτος, το ύψος, αλλά και την απόσταση από το έδαφος. Έτσι θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί τόσο σε sedan μοντέλα αλλά και σε crossover και SUV. Οι μηχανικοί μπορούν να προσαρμόσουν τις βασικές διαστάσεις για να βελτιώσουν τις δυνατότητες και την απόδοση του οχήματος.

Stellantis-STLA-Large-Highlights

Χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά υψηλής αντοχής, η πλατφόρμα είναι βελτιστοποιημένη ως προς το βάρος και την ακαμψία, ώστε να επιτρέπει την κορυφαία απόδοση ασχέτως κατηγορίας. Τα μέρη εντός της πλατφόρμας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο ωφέλιμος χώρος τόσο εντός της καμπίνας, αλλά και στο χώρο αποσκευών. Βασικά στοιχεία άνεσης και απόδοσης, όπως το σύστημα κλιματισμού, το σύστημα διεύθυνσης, η υποβοήθηση πέδησης και η απόδοση των ηλεκτροκινητήρων έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και να αυξάνουν την αυτονομία.

Stellantis-STLA-Large-Platform-ICE

Η STLA Large έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως μια πλατφόρμα για ηλεκτρικά μοντέλα (θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως και σε υβριδικά ή θερμικά σύνολα) με δυνατότητα επιλογής μεταξύ αρχιτεκτονικής 400V ή 800V. Οι μονάδες ηλεκτρικής μετάδοσης τρία σε ένα (EDM) μπορούν να διαμορφωθούν σε διάταξη κίνησης στους εμπρός τροχούς, στους πίσω τροχούς, αλλά και στους τέσσερις τροχούς. Ο μετατροπέας ισχύος χρησιμοποιεί τεχνολογία ημιαγωγών καρβιδίου του πυριτίου για ελαχιστοποίηση της απώλειας ισχύος. Η απόδοση του συστήματος κίνησης μπορεί να αναβαθμιστεί κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος μέσω ενημερώσεων over-the-air.

Δείτε ακόμη:  Δοκιμή Jeep Avenger 1.2T 100 PS

Με βάση του στόχους του εκάστοτε οχήματος, η STLA Large δέχεται βελτιώσεις, όπως διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης που μπορούν να αυξήσουν την απόδοση ή να μειώσουν τη μηχανική αντίσταση για να βελτιώσουν την απόδοση και την αυτονομία. Συνολικά, η πλατφόρμα STLA Large έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει μεγάλα επίπεδα ισχύος που θα ξεπερνούν ακόμη και το δημοφιλές V8 που συναντάμε στα muscle cars της Dodge.

Stellantis-STLA-Large-Platform-BatterySide

Οι μπαταρίες που θα δούμε σε μοντέλα που θα χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα θα κυμαίνονται σε χωρητικότητα μεταξύ 85 και 118 kWh. Η συνολική αυτονομία θα αγγίζει τα 800 km σε sedan μοντέλα, ενώ η σχεδίαση ευνοεί την προσθήκη μελλοντικών τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας όταν αυτές είναι έτοιμες να περάσουν στη μαζική παραγωγή. Στα πρώτα μοντέλα που θα δούμε να πατούν πάνω στην STLA Large, οι επιδόσεις θα είναι εφικτό να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδο που το 0-100 km/h θα ολοκληρώνεται σε κάτω από 3 sec. Παράλληλα η δυνατότητα ταχυφόρτισης θα αγγίζει τις 4,5 kWh ανά λεπτό.

Βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας STLA Large:

  • Συνολικό εύρος μήκους: 4.764-5.126 mm
  • Συνολικό εύρος πλάτους: 1.897-2.030 mm
  • Εύρος μεταξονίου: 2.870-3.075 mm
  • Εύρος απόστασης από το έδαφος: 140-288 mm
  • Μέγιστη διάμετρος ελαστικού: 858 mm (32,6 ίντσες)
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...