Μετρό: Αλλάζει την Αθήνα η νέα Γραμμή 4 - Ποιες περιοχές αποκτούν Μετρό [χάρτης]

Η ολοκλήρωση της Γραμμής 4 αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 350.000 επιβάτες.

  • -
  • -

Η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 31 μήνες, από την υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο του 2021. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την ολοκλήρωση των έργων το 2029, όμως θεωρείται δεδομένο από τώρα ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί. Αρχικά, υπήρξαν καθυστερήσεις στις μελέτες και τις μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι προσφυγές στα Εξάρχεια και στον Ευαγγελισμό, όπου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.

metro-metropontikas-nikaia

Η μέχρι τώρα πρόοδος στη Γραμμή 4 του Μετρό

Παρά τις καθυστερήσεις, το έργο της Γραμμής 4 προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες σε 14 από τους 15 σταθμούς της γραμμής. Οι δύο μετροπόντικες «Αθηνά» και «Νίκη» έχουν αρχίσει ήδη να διανοίγουν τις σήραγγες τους.

Δείτε ακόμα: Τα 10 μεγαλύτερα Μετρό του κόσμου - Η θέση της Αθήνας

Η Γραμμή 4 του Μετρό θα είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη γραμμή του δικτύου της Αθήνας. Θα έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 15 σταθμούς. Θα συνδέει περιοχές όπως Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη και Εξάρχεια, με το κέντρο της πόλης (Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα) και κάπως πιο ανατολικά σημεία όπως Ζωγράφου και Γουδή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/07635829bfda395310030ff83cc45c84.jpg

Πότε θα ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας;

Δεδομένων των καθυστερήσεων που αναφέραμε, η ολοκλήρωση της Γραμμής 4 αναμένεται να γίνει εντός του 2030. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη τόσο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η ολοκλήρωση της Γραμμής 4 θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την Αθήνα. Θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και θα την αναδείξει σε ένα πιο σύγχρονο και βιώσιμο αστικό κέντρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...