Σε ποια χώρα το Honda Civic κοστίζει σχεδόν 100.000 ευρώ

Το δημοφιλές μικρομεσαίο της ιαπωνικής μάρκας σε μία χώρα της Ευρώπης έχει τιμή που πλησιάζει τα 6 ψηφία. Πού συμβαίνει αυτό, πόσο κοστίζει και γιατί;

  • -
  • -

To Honda Civic στην τελευταία του γενιά αποτελεί ένα από τα κορυφαία υβριδικά μοντέλα της μικρομεσαίας κατηγορίας, συνδυάζοντας τις επιδόσεις με την οικονομία και τον οικολογικό χαρακτήρα. Όσο δυναμικό χαρακτήρα και να έχει όμως, το Civic e:HEV σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την σκληροπυρηνική κορυφαία έκδοση Type R. Το προσθιοκίνητο hot-hatch των 329 ίππων και 420 Nm αποτελεί ίσως το κορυφαίο δείγμα γραφής που έχει να προσφέρει η σημερινή αγορά στα αυτοκίνητα επιδόσεων με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Και αυτό είναι κάτι που όπως φαίνεται κοστίζει ακριβά… και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ ακριβά!

«Πόσο να κάνει όμως ένα Civic;» Μήπως τα 95.060 € σας ακούγουνται πολλά!  Εντάξει, αυτή η τιμή περιλαμβάνει και προσθήκες όπως η ειδική λευκή απόχρωση Championship White, το Carbon Pack και το Illumination Pack, αλλά και πάλι η αρχική τιμή των 88.560 που έχει το ιαπωνικό μοντέλο στην Ολλανδία, δεν είναι και κάτι απλό για ένα οικογενειακό μικρομεσαίο. Και για όσους δεν μπορούν να φανταστούν το λόγο για την τόσο υψηλή τιμή, η απάντηση είναι μία: Ρύποι.

type r

Σε αντίθεση με το οικολογικό Civic e:HEV το οποίο παράγει μόλις 108 g/km, το κορυφαίο Type R φτάνει τα 186 g/km, κάτι που μεταφράζεται σε φορολογία δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ο παρακάτω πίνακας θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως προκύπτει αυτό το νούμερο.

co2

Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα είναι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου σύμφωνα με τους ρύπους του κάθε μοντέλου. Με 186 g/km, δυστυχώς το Civic Type R πάει απευθείας στην τελευταία κατηγορία και το πληρώνει… ακριβά. Συγκεκριμένα, από την στιγμή που παράγει πάνω από 161 g/km ο φόρος ξεκινά από 13.655 €. Από εκεί και πέρα για κάθε γραμμάριο πάνω από τα 161 χρεώνεται άλλα 549 €. Αυτό λοιπόν, μαζί με τις 13.655 € που είχαμε εξ αρχής, μας κάνει 27.380 €!
Δείτε ακόμη: Το Volkswagen Golf των 60.100 € που σάρωσε σε πωλήσεις το 2023

Και πριν θεωρήσετε πως το ιαπωνικό μοντέλο είναι το μόνο που κοστίζει τόσο ακριβά, να πούμε πώς και το κορυφαίο Volkswagen Golf R των 320 ίππων βρίσκεται πολύ κοντά, κοστίζοντας 84.990 €. Δυστυχώς, αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα για τα σπορ μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Εσείς τι λέτε; Συμφωνείτε με τη συγκεκριμένη λογική;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...