Τεράστια χασούρα – Τόσο στοιχίζει στους κατασκευαστές η καθυστέρηση στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και η πανδημία, είναι οι κύριοι ένοχοι για αυτήν την τεράστια χασούρα…

  • -
  • -

Περισσότερα από τα μισά λανσαρίσματα νέων αυτοκινήτων από το 2020 και μετά έχουν καθυστερήσει. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται σημαντικά να «ρίξουν» εγκαίρως στην αγορά τα νέα τους προϊόντα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χάνουν χρήματα, οι τιμές των νέων αυτοκινήτων να παίρνουν… την «ανηφόρα» και οι καταναλωτές να μην αποκτούν το μοντέλο της αρεσκείας τους, τη στιγμή που το επιθυμούν.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, στρέφονται στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, αυξάνοντας όμως έτσι και τις τιμές στα αυτοκίνητα από δεύτερο χέρι! Μύλος με λίγα λόγια η κατάσταση. 

200 εκατ. «μέσα» κάθε κατασκευαστής

Η έκθεση της PwC Consulting αποκάλυψε ότι το 34% των λανσαρισμάτων νέων οχημάτων καθυστέρησαν σημαντικά και το 2023. Ένα άλλο 21% υπέστη καθυστερήσεις «λόγω άλλων παραγόντων», αντιπροσωπεύοντας όμως έτσι πάνω από τα μισά νέα οχήματα που θα έπρεπε να κυκλοφορήσουν φέτος.

Η PWC υπολόγισε τις καθυστερήσεις στην παραγωγή – λαμβάνοντας υπόψην της τη μείωση του εργατικού δυναμικού, τη τήρηση των ποιοτικών προτύπων και τα ζητήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού – συγκρίνοντας την πραγματική ημερομηνία έναρξης της παραγωγής, με την προγραμματισμένη έναρξη της παραγωγής.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση της PwC, οι καθυστερήσεις αυτές κοστίζουν σε μια αυτοκινητοβιομηχανία περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες 30 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο τον κλάδο.

Το 2018, μόνο το 5% των κατασκευαστών αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην παραγωγή, ενώ ένα άλλο 18% υπέστη καθυστερήσεις από άλλους παράγοντες, κυρίως στη λειτουργία της εταιρείας, μεμονωμένα. Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, αυτοί οι αριθμοί ήταν 0% και 13% το 2017, αντίστοιχα.

Η πανδημία, σίγουρα ανέτρεψε ολόκληρο το σχεδιασμό των κατασκευαστών. Το 2023 οι αυτοκινητοβιομηχανίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το 45% των λανσαρισμάτων τους, το μεγαλύτερο από το 2019 αλλά σημαντικά μικρότερο από το 87% που είχαν επιτύχει το 2018.

Οι κύριοι λόγοι για τις καθυστερήσεις

Η έκθεση εντόπισε τους σημαντικότερους λόγους για αυτές τις καθυστερήσεις. Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα, τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, οι ημιαγωγοί και τα software που συνοδεύουν τα νέα μοντέλα συνολικά, ήταν οι κύριες αιτίες.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτροκίνηση, ο δρόμος προς το μέλλον, περιλαμβάνει το παρελθόν;

Η επιστροφή σε μια εποχή που όλα θα κυλούν ομαλά στην παραγωγή μοιάζει απίθανο ως σενάριο. Η έκθεση μάλιστα της PwC προβλέπει  ότι η παραγωγική δυνατότητα των κατασκευαστών δε θα αλλάξει σημαντικά έως το 2026, καθώς οι περισσότερες  αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να λανσάρουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι τότε με ότι αυτό συνεπάγεται σε πρώτες ύλες, software, μπαταρίες και εφοδιαστική αλυσίδα!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...