Μάστιγα τα τροχαία το 2023: 518 νεκροί σε 10 μήνες

Ο φόρος αίματος στην άσφαλτο είναι βαρύς για μία ακόμη χρονιά στη χώρα μας, με 518 νεκρούς και αμέτρητους τραυματίες σε διάστημα δέκα μηνών το 2023.

  • -
  • -

Ούτε σε εμπόλεμη χώρα τόσες απώλειες ανθρώπινων ζωών, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κι όμως η Ελλάδα το κατάφερε κι αυτό! Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τροχαία στη χώρα μας τους πρώτους δέκα μήνες του έτους σημειώθηκαν 492 τροχαία με 518 νεκρούς.

Υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ και… νέοι οδηγοί

Η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι συνηθέστερες παραβάσεις που οδηγούν… σε ολέθρια αποτελέσματα. Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως στην πλειονότητά τους οι παραβάσεις αυτές πραγματοποιούνται από νεαρούς σε ηλικία οδηγούς!  

Επιπλέον, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως περίπου το 50% των επιβατών στα πίσω καθίσματα δεν φοράει ζώνη, ενώ οι περισσότεροι οδηγοί εξακολουθούν να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Το 2023 όλα αυτά… Η τραγική βέβαια κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους μας, δεν είναι μονάχα ελληνικό φαινόμενο. Αν και προσπαθούμε και εκεί να καπαρώσουμε μία ακόμη αρνητική πρωτιά…

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, το 2022 σημειώθηκαν 20.678 θάνατοι στους δρόμους της ΕΕ, παρουσιάζοντας μια συνολική αύξηση της τάξεως του 4% σε σύγκριση με το 2021.

Δείτε ακόμα: Με τράκαρε μεθυσμένος, τι ισχύει;

Η μόνη χρονιά που τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της ΕΕ σημειώθηκε μια τεράστια πτώση, της τάξεως του 17%, στους θανάτους από τροχαία, ήταν το 2020. Όπως καταλαβαίνετε σε αυτή τη χρονιά δε συμμορφώθηκαν ξαφνικά με τον ΚΟΚ οι οδηγοί στην ΕΕ…  Ήταν η χρονιά της πανδημίας του Covid-19 όπου με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, μειώθηκαν σημαντικά και τα τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την 1η  αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Τα στοιχεία σοκάρουν και ταυτόχρονα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, αποδεικνύοντας ότι χρειάζεται ακόμα πάρα πολύ δουλειά στην κυκλοφοριακή παιδεία των νέων ανθρώπων που σύντομα θα πιάσουν τιμόνι…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...