Mazda: Διατηρώντας ζωντανό το πάθος για οδήγηση!

Αν υπάρχει σήμερα ένας κατασκευαστής που έχει την τεχνογνωσία να δημιουργεί κατασκευές που εκφράζουν τη χαρά και το πάθος για οδήγηση, τότε αυτή είναι η Mazda.

  • -
  • -

Η Mazda είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία άμεσα συνυφασμένη με το πάθος για οδήγηση. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητήρα εσωτερικής καύσης, για υβριδικό ή για αμιγώς ηλεκτρικό. Από τη στιγμή που αποτελεί προϊόν της ιαπωνικής μάρκας είναι δεδομένο πως θα μπορεί να προσφέρει τεράστια οδηγική απόλαυση και ξεκούραστες μετακινήσεις που αναζωογονούν τόσο τον οδηγό, όσο και τους επιβάτες. Αυτό το στοιχείο  καθόριζε παραδοσιακά το προφίλ της εταιρίας. Είναι εμφανές κοιτώντας τόσο το παρόν μέσω της πλούσιας, σύγχρονης γκάμας με μοντέλα που χρησιμοποιούν την μοναδική τεχνολογία Skyactiv-X, όσο και το μέλλον μέσω των πρωτοποριακών ιδεών και πρωτοτύπων.

1

Η οδηγική απόλαυση είναι μέρος του DNA της

Είτε μιλάμε για το MX-5, το κορυφαίο σε πωλήσεις διθέσιο sportscar παγκοσμίως, είτε για το επιβλητικό SUV CX-60, όλα τα μοντέλα που συναντάμε στη γκάμα της Mazda, έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στον οδηγό μία απολαυστική εμπειρία πίσω από το τιμόνι τους. Χάρη στην πληθώρα σύγχρονων και προηγμένων τεχνολογιών, κάθε αυτοκίνητο που προέρχεται από τον Ιάπωνα κατασκευαστή παραμένει πιστό στις αρχές και τη φιλοσοφία του.

2

Σήμερα, μία εξ αυτών είναι ο καινοτόμος κινητήρας Skyactiv-X. Πρόκειται για τον πρώτο εμπορικό κινητήρα βενζίνης με ελεγχόμενη με σπινθήρα ανάφλεξη λόγω συμπίεσης (SPCCI). Αυτό που προσφέρει είναι τα καλύτερα από δύο κόσμους. Τα πλεονεκτήματα των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου, σε ένα μηχανικό σύνολο. Ένα επαναστατικό μοτέρ που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ευστροφίας ενός κινητήρα βενζίνης με την οικονομία καυσίμου, τη ροπή και τη γρήγορη αρχική απόκριση ενός κινητήρα πετρελαίου.

Με το βλέμμα στο εξηλεκτρισμένο μέλλον

Κι αν το παρόν είναι απολαυστικό χάρη σε τεχνολογίες όπως η παραπάνω, τότε το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο χάρη στην ικανότητα της Mazda να ενσωματώνει την φιλοσοφία της σε κάθε δημιουργία της, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ηλεκτρικών, όσο και των plug-in υβριδικών. Με τον εξηλεκτρισμό να αποτελεί σήμερα ξεκάθαρο μέρος της αυτοκίνησης, η ιαπωνική μάρκα έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα μπροστά, προσφέροντας μοντέλα όπως το αμιγώς ηλεκτροκίνητο MX-30. Το θελκτικό SUV επαναπροσδιορίζει τα EVs για τις καθημερινές ανάγκες των δραστήριων οδηγών και των οικογενειών. Η σύγχρονη σχεδίαση συναντά το αβίαστο στυλ, με πόρτες εμπνευσμένες από το παρελθόν της εταιρίας και ένα ευρύχωρο, κομψό εσωτερικό.

3

Αν πάλι, η αποκλειστικά ηλεκτρική τεχνολογία δεν είναι για εσάς και θέλετε κάτι που να συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες με μία... θρυλική «ψυχή», τότε το MX-30 R-EV αποτελεί κάτι μοναδικό. Μέσω αυτού, αναβιώνει η τεχνολογία των περιστροφικών κινητήρων Wankel. Πρωτοποριακά με διαφορετικούς τρόπους, όλα τα περιστροφικά μοντέλα της Mazda μοιράζονται τη σχεδόν τέλεια μηχανική ομαλότητα που χαρακτηρίζει αυτόν τον τύπο κινητήρα. Αυτού του είδους η οδηγική ευχαρίστηση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η μάρκα δείχνει και πάλι την προτίμηση της στους περιστροφικούς κινητήρες. Βλέπετε, η επαναφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα μοντέλα παραγωγής της Mazda μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πρωτοποριακή βιωσιμότητα! Και αναλογιστείτε, πως η ιδέα ενός περιστροφικού κινητήρα σε ρόλο τροφοδοσίας ενέργειας είχε ήδη παρουσιαστεί το 1970, και τελικά υλοποιήθηκε στο ηλεκτροκίνητο MX-30 R-EV.

4

Οι βασικές αρχές λειτουργίες θυμίζουν plug-in hybrid, αλλά ο περιστροφικός κινητήρας εσωτερικής καύσης του μοντέλου δεν χρησιμοποιείται για την κίνηση των τροχών. Αντίθετα, παράγει ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ηλεκτροκίνητη εμπειρία, χωρίς να θυσιάζει το παραμικρό από τη χαρά της οδήγησης,  στοιχείο απαραίτητο για κάθε μοντέλο που βγαίνει από το εργοστάσιο της Mazda. To MX-30 R-EV δίνει νέα πνοή στην ιστορία του περιστροφικού κινητήρα, ο οποίος σήμερα μετρά περισσότερα από 60 χρόνια

Οι επιλογές δεν σταματούν εκεί

Όμως, όπως κάθε πραγματικός επαναστάτης και πρωτοπόρος, έτσι και η Mazda δεν σταματά εκεί και συνεχίζει να αναζητά συνεχώς νέες καινοτόμες  λύσεις. Η προοπτική του υδρογόνου αλλά και των βιοκαυσίμων, είναι κάτι που έχει απασχολήσει του Ιάπωνες τεχνικούς. Στο δρόμο της αναζήτησης όλο και πιο βιώσιμων και προηγμένων τεχνολογιών, πειραματίζονται στην αναζητήση νέων τεχνολογιών. Και όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν, τα πάντα είναι εφικτά, αφού έχουμε ήδη δει από τη Mazda επιτυχημένες πρακτικές, και στις δύο περιπτώσεις. Από την μία έχουμε πρωτότυπα όπως το επαναστατικό Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid! Το πρώτο αυτοκίνητο διπλού καυσίμου, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιήσει βενζίνη αλλά και υδρογόνο για το περιστροφικό του Wankel μοτέρ.

5

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι περιστάσεις που έχουμε δει τη Mazda να πειραματίζεται με τα βιοκαύσιμα, έχοντας μάλιστα λάβει μέρος και σε αγώνες. Όπως έγινε και πριν από δεκαετίες με τους Wankel κινητήρες, που πέρασαν από τις πίστες στη μαζική παραγωγή, τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με τα βιοκαύσιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Mazda 2 με τον τίτλο Bio concept, που συμμετείχε στον 24ωρο αγώνα αντοχής Super Taikyu Series Fuji χρησιμοποιώντας 100% βιοντίζελ κατασκευασμένο από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και λίπη μικροφυκών.

6

Συναρπαστικό παρόν και μέλλον

Έως ότου όμως όλες οι παραπάνω φιλοδοξίες και προοπτικές γίνουν γεγονός και πραγματικότητα, concept cars όπως το εντυπωσιακό Iconic SP, μας υπόσχονται ένα εξίσου συναρπαστικό μέλλον. Εξοπλισμένο με την πρωτοποριακή τεχνολογία που γνωρίσαμε στο MX-30 R-EV, η οποία ενσωματώνει την ηλεκτροκίνηση και τον κινητήρα Wankel σε ένα πακέτο, το πρωτότυπο αποτελεί μία πρόγευση για την εικόνα των αυτοκινήτων που θα λάβουν τα σκήπτρα από απολαυστικά μοντέλα του σήμερα, όπως το θρυλικό MX-5.

7

Η ιδέα ενός περιστροφικού ηλεκτρικού συστήματος διπλού ρότορα, έχει ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικά κλιμακούμενο κινητήρα με ευέλικτη διάταξη και δυνατότητα καύσης μιας ευρείας γκάμας καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, καθιστώντας το μια μοναδική τεχνολογία της Mazda, ιδανική για τα sports car. Και όσο η μπαταρία φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμη ενέργεια, η οδήγηση καθίσταται ουδέτερη από αποτύπωμα άνθρακα.

7

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, η Mazda είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ζωντανή τη χαρά της οδήγησης. Στόχος είναι να προσφέρει οχήματα που θα φροντίζοτν να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να χαρίσουν αγνή χαρά και πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Το καταφέρνει ολόκληρες δεκαετίες, και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα. Πάτησε εδώ για να γνωρίσεις όλη τη σημερινή γκάμα της Mazda και αν θες να βιώσεις το πάθος για την οδήγηση που τη χαρακτηρίζει κανόνισε το δικό σου test drive.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...