Έρευνα αξιοπιστίας 2023: Οι 10 πιο αξιόπιστες μάρκες αυτοκινήτων

Για ακόμη μια χρονιά, το Consumer Reports διεξάγει έρευνα σχετικά με την αξιοπιστία των αυτοκινήτων και τα αποτελέσματα, είναι εντυπωσιακά.

  • -
  • -

Το ζήτημα της αξιοπιστίας απασχολεί τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι πραγματοποιούν έρευνα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης βλαβών στα μοντέλα που εξετάζουν και τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Το Consumer Reports έχει μεγάλη «παράδοση» στις έρευνες αξιοπιστίας και για ακόμη μια φορά, παρουσιάζει τα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντλήθηκαν στοιχεία από 330.000 αυτοκίνητα, ώστε το δείγμα να είναι πολύ μεγάλο και τα αποτελέσματα, πιο αξιόπιστα. Επίσης, το Consumer Reports αναφέρει ότι στην έρευνά του συμπεριλαμβάνει μοντέλα με πρώτη ταξινόμηση από το 2000 έως και το 2023!

Φέτος, τα εξηλεκτρισμένα (ηλεκτρικά, Plug-In Hybrid, υβριδικά) μοντέλα ήταν πολλά περισσότερα, οπότε δημιουργήθηκαν και οι αντίστοιχες κατηγορίες. Κάθε είδος αυτοκινήτου έχει και άλλο τρόπο αξιολόγησης, ώστε να είναι πιο «δίκαιο» το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, για τα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, έχουν οριστεί 17 τομείς πιθανών προβλημάτων. Για τα ηλεκτρικά, οι αντίστοιχοι τομείς είναι 12, τα συμβατικά υβριδικά έχουν 19 τομείς και τα Plug-In Hybrid, 20, καθώς συνδυάζουν τόσο την ηλεκτροκίνηση, όσο και τους θερμικούς κινητήρες. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία προέρχονται από τις ΗΠΑ, όμως σε πολλές περιπτώσεις, τα ίδια (ή παρόμοια) μοντέλα είναι διαθέσιμα και στην Ευρώπη.

Οι πιο αξιόπιστες εταιρείες αυτοκινήτου το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα του Consumer Reports λοιπόν, η κορυφή της αξιοπιστίας έχει το όνομα της Lexus με 79 βαθμούς. Ελάχιστα παρακάτω, στους 76 βαθμούς, βρίσκεται η μητρική εταιρεία της, η Toyota, ενώ το βάθρο συμπληρώνεται από τη MINI με 71 βαθμούς. Στην τέταρτη θέση έχουμε την Acura, το πολυτελές «παρακλάδι» της Honda με 70 βαθμούς, σημειώνοντας απόλυτη ισοβαθμία με την ίδια τη Honda (70 βαθμούς) που αποδεικνύει την προσοχή στη λεπτομέρεια που δίνουν οι Ιάπωνες. Subaru, Mazda και Porsche έχουν την έκτη, έβδομη και όγδοη θέση με 69, 67 και 66 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ η BMW και η Kia κλείνουν τη δεκάδα με 64 και 61 βαθμούς. Από τα αποτελέσματα, βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (6 στην πρώτη 10άδα) των κατασκευαστών έχουν ιαπωνική καταγωγή, τρεις εταιρείες κατάγονται από την Ευρώπη και μια, από την Νότια Κορέα.

Πώς αξιολογείται η αξιοπιστία από το Consumer Reports;

Η μεθοδολογία αξιολόγησης των στοιχείων είναι σύνθετη και πολύ σωστά δομημένη. Καθώς εξετάζονται πάρα πολλοί παράγοντες, από το… τρίξιμο κατά το φρενάρισμα μέχρι την ανθεκτικότητα του κινητήρα ή του κιβωτίου, οι ειδικοί ερευνητές έφτιαξαν συντελεστές «σοβαρότητας» κάθε τομέα με αποτέλεσμα να προκύψουν ολοκληρωμένα, αλλά και σωστά αποτελέσματα.

Δείτε ακόμη: Οι αντάρτες της αυτοκινητοβιομηχανίας - Ποιος ανήκει πού;

Αυτό ισχύει τόσο για τα υβριδικά, όσο για τα ηλεκτρικά και τα αμιγώς βενζινοκίνητα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, ως «πρόβλημα» θα αντιμετωπιστεί ένα μικρό bug του software, αλλά και μια μεγάλη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του κιβωτίου ταχυτήτων. Όμως, με τους συντελεστές βαρύτητας, τα δύο προβλήματα δεν θα «μετρήσουν» το ίδιο στο τελικό αποτέλεσμα. Από το τελικό σύνολο, το «άριστα» είναι οι 100 βαθμοί και ο… πάτος είναι ο 1 βαθμός. Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα, όπως και την ανάλυση της μεθοδολογίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...