Τι είναι το φαινόμενο του μπουκαλιού - Πώς προκαλεί μποτιλιάρισμα στον Κηφισό;

Το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί καθημερινά στον Κηφισό έχει εξήγηση, και αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους θα δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

  • -
  • -

Ο Κηφισός, είναι απροσπέλαστος. Γεγονός αδιαπραγμάτευτο. Καθημερινά σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο του είτε έχει συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα είτε όχι, ανεξαρτήτως ώρας. Μονάχα το βράδυ, μετά τις 22:00, οι συνθήκες βελτιώνονται σημαντικά.

Η πολύπαθη λεωφόρος, είναι η κεντρικότερη οδική αρτηρία του Λεκανοπεδίου και η μοναδική που ενώνει τα Βόρεια Προάστια με τη Νότια Αττική. Καλύπτει δηλαδή μεγάλες υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ ταυτόχρονα, λογίζεται και ως ο κύριος δρόμος για την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών μεταφορών προς και από το λιμάνι του Πειραιά και την εθνική οδό.

Επιπλέον τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν όλο αυτό το κοινό που επιλέγει τη συγκεκριμένη λεωφόρο για μεταφερθεί και να επιστρέψει στη δουλειά του.

Δε συζητάμε καν το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο ατύχημα μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα σε ώρα αιχμής στο «ποτάμι». Σε αυτήν την περίπτωση, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος για τους οδηγούς οι οποίοι θα πρέπει να οπλιστούν με πολλή υπομονή…

Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Όλα αυτά τα γνωρίζουν βέβαια οι οδηγοί που κινούνται καθημερινά στον Κηφισό. Τα βιώνουν στο πετσί τους. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορεί να γίνει κάτι ώστε να «ανακουφιστούν» οδηγοί και περιβάλλον από το καθημερινό κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στον Κηφισό.

Η Αστυνομία αλλά και οι ειδικοί, το αποκαλούν «φαινόμενο του μπουκαλιού». Στενεύει δηλαδή σαν το λαιμό του μπουκαλιού ο δρόμος σε ποικίλα σημεία, και της ανόδου και της καθόδου, και κάπου εκεί ξεκινούν τα μεγάλα μποτιλιαρίσματα.

Δείτε ακόμα: Πού θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη στον Κηφισό;

Όπως έχουν παραδεχτεί από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη αλλά και από το Υποδομών - Μεταφορών, απαιτούνται δομικές παρεμβάσεις στον Κηφισό και έργα, σε διάφορα σημεία του που θα «ξεμπλοκάρουν» ολόκληρη τη λεωφόρο.  

Η διαπλάτυνση βέβαια του Κηφισού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα που κινούνται στη λεωφόρο αυξάνονται σημαντικά, χρόνο με το χρόνο. Μόνο μεταξύ 2022 και 2023, η ημερήσια αύξηση των οχημάτων που κινούνται στον Κηφισό υπολογίστηκε γύρω στα 20.000 με 30.000 οχήματα. Δηλαδή, το 2022 περνούσαν από τον Κηφισό 150.000 με160.000 οχήματα την ημέρα, ενώ το 2023 είναι 170.000 με 190.000 οχήματα ημερησίως.

Η εκτεταμένη ασφαλτόστρωση στον Κηφισό και στη συνέχεια η διαγράμμιση των λωρίδων του είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασης. Εξετάζεται επίσης, η τάχιστη απομάκρυνση των οχημάτων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Δείτε ακόμα: O νέος Κηφισός από ψηλά – Όλες οι αλλαγές που έγιναν [video]

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά λαμβάνουν χώρα 8 με 10 ακινητοποιήσεις οχημάτων στον Κηφισό. Όχι απαραίτητα εξαιτίας κάποιου τροχαίου αλλά ακόμα και λόγω βλάβης ή… βενζίνης.  

Μία ακινητοποίηση οχήματος όμως στον Κηφισό σημαίνει… χάος. Η Τροχαία έχει προτείνει να υπάρχουν γερανοί σε στοχευμένα σημεία και οχήματα αποκατάστασης βλαβών, ώστε να  απομακρύνονται άμεσα τα ακινητοποιημένα οχήματα και να αποκαθίσταται η κυκλοφορία.

Βέβαια και η Τροχαία όσο γρήγορη κι αν είναι όσο καλή πρόθεση κι αν έχει κάπου πρέπει να τα πάει αυτά τα ακινητοποιημένα οχήματα… Η γραμμή 4 του Μετρό, με 15 νέους σταθμούς, θα εξυπηρετήσει πολλές από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας εκ των οποίων αρκετές από αυτές «συνορεύουν» με τον Κηφισό.

Εξίσου βοηθητικό, θα είναι και το μεγάλο οδικό έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028. Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν τα δυο αυτά μεγάλα έργα ο Κηφισός θα παραμένει… απροσπέλαστος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...