Πόσο ακριβά πληρώνουμε το diesel για τα λεωφορεία;

Τα περισσότερα λεωφορεία στην Ελλάδα κινούνται με diesel. Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, τα έξοδα για το κράτος είναι τεράστια. Πόσα εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται τελικά;

  • -
  • -

Πριν από λίγες μέρες έγινε η πρώτη παραγγελία για ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ορισμένοι δήμοι έχουν ήδη μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία. Ταυτόχρονα, ένα κομμάτι του στόλου κινείται με φυσικό αέριο Ωστόσο, ο βασιλιάς των καυσίμων όταν μιλάμε για τα αστικά λεωφορεία είναι το diesel.

Μπορεί ως καύσιμο να είναι πιο οικονομικό από τη βενζίνη, αφενός λόγω μειωμένης κατανάλωσης και αφετέρου λόγω χαμηλότερης τιμής, όμως δεν παύει να αποτελεί έναν ακριβό τρόπο μετακίνησης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/79a36be2a12ef1ca13eb362b0f4dcbe4.jpg

Από πού βγαίνουν τα λεφτά για τα πολλά λίτρα diesel που καίνε τα λεωφορεία;

Το πλήθος των λεωφορείων (αν και είναι λιγότερα από όσο θα έπρεπε), καθώς και το γεγονός ότι κινούνται σε αμιγώς αστικές συνθήκες (άρα αυξάνεται η κατανάλωση), σε συνδυασμό με το αυξημένο μέγεθος και βάρος που έχουν αυτά τα οχήματα, οδηγούν στην κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου κίνησης κάθε χρόνο.

Δείτε ακόμα: Ξεκινά η παραγωγή των ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Φυσικά τα χρήματα γι’ αυτό το diesel προέρχονται από τα έσοδα των κατά τόπους οργανισμών συγκοινωνιών, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος ενισχύει τα οικονομικά αυτών των οργανισμών.

Πόσα εκατομμύρια λίτρα diesel χρειάζεται ο ΟΑΣΘ και πόσα εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει;

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης - ΟΑΣΘ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια του απαραίτητου diesel για το 2024, με δικαίωμα προαίρεσης για το 2025. Το τελευταίο σημαίνει ότι ο ΟΑΣΘ διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει αν θα κάνει νέο διαγωνισμό για το 2025 ή αν θα προμηθευτεί τα καύσιμα εκείνης της χρονιάς από τον ίδιο προμηθευτή του 2024, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9e5164b521d7fdca9d3426935e4b2cca.jpg

Σε αυτόν τον διαγωνισμό βλέπουμε ότι η ζητούμενη ποσότητα για μία χρονιά φτάνει τα 12.257.869,25 λίτρα (12,26 εκατομμύρια λίτρα!), με το κόστος περιλαμβανομένου Φ.Π.Α. να ορίζεται στα 20.088.000 ευρώ (20,09 εκατομμύρια ευρώ). Με μία απλή διαίρεση είναι εύκολο να βρούμε ότι ο ΟΑΣΘ θα πληρώσει 1,639 ευρώ, για κάθε λίτρο diesel που θα κάψουν τα λεωφορεία του.

Μπορεί να μειωθεί η ποσότητα diesel που απαιτείται για τα λεωφορεία;

Αν απαιτούνται τόσο πολλά χρήματα μόνο για την Θεσσαλονίκη και μόνο για έναν χρόνο, είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσα εκατομμύρια ευρώ σπαταλάει κάθε χρόνο το κράτος για τα καύσιμα των λεωφορείων σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, αν αναλογιστούμε τη μόλυνση του αέρα που προκύπτει από την καύση τόσων εκατομμυρίων λίτρων diesel, το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό.

Φυσικά η λύση δεν είναι η μείωση του αριθμού των λεωφορείων, αλλά η μετάβαση σε άλλα, μηδενικών ρύπων. Αυτή η μετάβαση θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση εξόδων του κράτους, αφενός λόγω του δραματικά φθηνότερου «καυσίμου» και αφετέρου λόγω των πολύ λιγότερων βλαβών που εμφανίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με τα θερμικά. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε πολύ σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε όλοι στις πόλεις.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον διαγωνισμό του ΟΑΣΘ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...