Μεγάλη μάχη Dacia και Tesla στην Ευρώπη για την κορυφή των πωλήσεων

Το Dacia Sandero και το Tesla Model Y είναι τα πρώτα δύο σε πωλήσεις αυτοκίνητα στην Ευρώπη, με τη μάχη μεταξύ τους να είναι αδυσώπητη. Ποιο επικρατεί μέχρι τώρα;

  • -
  • -

Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, όμως οι αριθμοί για τα πρώτα δύο σε πωλήσεις αυτοκίνητα στην Ευρώπη είναι απόλυτα ξεκάθαροι. Τα μοντέλα που κυριαρχούν είναι τα Dacia Sandero και Tesla Model Y. Από τη μία έχουμε ένα value for money μοντέλο πόλης και από την άλλη ένα premium ηλεκτρικό SUV.

Τα Dacia Sandero και Tesla Model Y είναι και τα μοναδικά μοντέλα που έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να βρεθούν στην κορυφή των πωλήσεων για όλο το 2023, καθώς η διαφορά τους από το τρίτο μοντέλο της λίστας, το Volkswagen T-Roc, είναι μεγάλη. Φυσικά πάντα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, όμως για να δούμε μια ανατροπή τέτοιου μεγέθους θα πρέπει να συμβεί κάτι μεγάλο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/210138d3eee12c4bd429fff1def185e7.jpg

Πρωτιά Dacia Sandero τον Οκτώβριο - Αγνοείται το Tesla Model Y

Το Automotive News δημοσίευσε τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο του 2023, χρησιμοποιώντας δεδομένα της Dataforce, τα οποία, όμως, αφορούν το 92% της συνολικής εικόνας, καθώς λείπουν ακόμα κάποια κομμάτια του παζλ ώστε να φτάσουμε στο 100% της αγοράς.

Δείτε ακόμα: Νέα μάρκα από την Κίνα στην Ελλάδα - Ποια είναι, πότε έρχεται;

Με  την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, η πρωτιά του Dacia Sandero για τον Οκτώβριο είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 21.139 αυτοκίνητα. Στη δεύτερη θέση είναι το Renault Clio με 14.534 αυτοκίνητα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Peugeot 2008 με 14.435 πωλήσεις. Φυσικά με τόσο μικρή διαφορά, η μάχη για τη δεύτερη θέση δεν έχει κριθεί ακόμα, μέχρι να έχουμε 100% ενσωμάτωση στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων. Όσο για το Tesla Model Y, είναι μόλις στη θέση 24, με 9.660 πωλήσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cbf3ce48a1cfa09dd8a9386b3f7b85d2.jpg

Φοβερή μάχη για το σύνολο του 2023 - Θεωρητικό προβάδισμα του Tesla Model Y

Μπορεί τον Οκτώβριο το Dacia Sandero να είναι βασιλιάς και το Tesla Model Y εξαφανισμένο, όμως στο δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2023 η διαφορά ανάμεσά τους είναι πολύ μικρή, με τα νούμερα να ευνοούν το μοντέλο από τη Ρουμανία.

Το Dacia Sandero έχει καταγράψει 184.088 πωλήσεις, ενώ το Tesla Model Y είναι στις 183.799 πωλήσεις, δηλαδή η διαφορά περιορίζεται στις 289 μονάδες. Παρά τη βραχεία κεφαλή των Ρουμάνων, το αμερικανικό ηλεκτρικό SUV φαίνεται να έχει θεωρητικά το πλεονέκτημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/588cc59491dac7ed8db23456fac34b26.jpg

Παραδοσιακά, τον πρώτο μήνα κάθε τριμήνου η Tesla κάνει χαμηλές πωλήσεις, όμως τον δεύτερο επανέρχεται και τον τρίτο πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματά της. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πορεία του 2023 μέχρι τώρα. Το Tesla Model Y έχει χάσει την κορυφή των πωλήσεων, μόνο τους πρώτους μήνες κάθε τριμήνου, δηλαδή τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο. Αντίθετα, τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις.

Αν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο και το Model Y αναδειχθεί πρώτο σε πωλήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τότε θα πάρει το στέμμα για όλη τη χρονιά. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, η χρονιά είναι άκρως επιτυχημένη, δεδομένου ότι είναι ένα ηλεκτρικό SUV με τιμή άνω του μέσου όρου της αγοράς, συνολικά.

Ό,τι κι αν γίνει, αναμένεται να έχουμε ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...