Τσιπάκι σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Η Neuralink του Elon Musk ψάχνει εθελοντή

Ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, οραματίζεται έναν κόσμο όπου θα μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες στον εγκέφαλό μας, μέσα από τη διασύνδεσή του με ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  • -
  • -

Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Elon Musk, έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η εταιρεία αναπτύσσει μια εμφυτεύσιμη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με αναπηρία να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινητικών τους λειτουργιών.

Η πρώτη μελέτη θα πραγματοποιηθεί σε ένα άτομο με τετραπληγία λόγω βλάβης του νωτιαίου μυελού. Το εμφύτευμα θα τοποθετηθεί στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα χέρια, τους καρπούς και τους βραχίονες.

Neuralink-egkefalos-chip

Πώς λειτουργεί το τσιπ-εμφύτευμα που έχει αναπτύξει η Neuralink;

Το εμφύτευμα θα αποτελείται από ένα δίκτυο ηλεκτροδίων που θα συλλέγουν σήματα από τον εγκέφαλο και τα οποία θα μεταδίδονται σε έναν υπολογιστή. Ο υπολογιστής θα ερμηνεύει τα σήματα και θα τα μετατρέπει σε εντολές που θα ενεργοποιούν μια συσκευή, όπως ένα ρομπότ ή ένα όχημα.

Δείτε ακόμα: Ποιο είναι το Νο 1 σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ευρώπη το 2023;

Η Neuralink έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνολογία της σε ζώα, με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα είναι κρίσιμες για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της συσκευής.

elon-musk-neuralink-robot

Πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας το τσιπ-εμφύτευμα της Neuralink;

Η επιτυχία της τεχνολογίας της Neuralink θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με αναπηρία να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να γίνουν πιο ανεξάρτητα. Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει νέες δυνατότητες στη νευροβιολογία, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για νευρολογικές διαταραχές.

neuralink-the-link

Ωστόσο, υπάρχουν και ηθικές και νομικές ανησυχίες σχετικά με τις BCI. Για παράδειγμα, υπάρχει ανησυχία ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο των σκέψεων των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν ξεκάθαροι κανόνες και προδιαγραφές για τη χρήση των BCI για να διασφαλιστεί η ασφαλής και υπεύθυνη χρήση τους.

Οι κλινικές δοκιμές της Neuralink αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των BCI. Ενώ η τεχνολογία έχει το δυναμικό να αλλάξει τις ζωές μας και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο αλληλεπίδρασής μας με τους υπολογιστές και τις συσκευές, οι ηθικές και νομικές ανησυχίες πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...