ΟΧΙ στους δασμούς στη Βρετανία λένε οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Ηγετικές μορφές της αυτοκινητοβιομηχανίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα δράση για την αποτροπή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που θα επέβαλλε μεταξύ ΕΕ και ΗΒ.

  • -
  • -

Με περίπου δύο μήνες να απομένουν μέχρι τη λήξη των ισχυόντων κανόνων καταγωγής (ROO) στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου (TCA), οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας εντείνουν την κοινή τους έκκληση για τριετή παράταση των υφιστάμενων κανόνων.

Η πολυαναμενόμενη παράταση θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μηχανισμός, επιτρέποντας την επαρκή ανάπτυξη μιας βιομηχανίας μπαταριών στην ΕΕ και μιας ισχυρής βάσης παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου η Ένωση να γίνει πιο ανταγωνιστική διεθνώς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/db1485f2d7408fc5b691cbb94b6b9f5a.jpg

Ζημιές δισεκατομμυρίων για τους ευρωπαίους κατασκευαστές αν δεν αλλάξει στάση η ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, με περισσότερα από ένα στα δέκα επιβατικά αυτοκίνητα που εξήγαγε η ΕΕ στο ΗΒ το 2022 να είναι ηλεκτρικά.

Δείτε ακόμα: Τρελή άνοδος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι η μη λήψη δράσης θα μπορούσε να κοστίσει στους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές οχημάτων 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ενδεχομένως μειώνοντας την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων κατά περίπου 480.000 μονάδες, δηλαδή το ισοδύναμο της παραγωγής δύο εργοστασίων αυτοκινήτων μέσου μεγέθους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/39e3bf8d60d4f054598be05484067a5b.jpg

Γιατί ζητάνε παράταση οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες;

Σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι η παράταση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και να αποφευχθεί οποιαδήποτε διατάραξη της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας τονίζουν επίσης ότι η επέκταση των κανόνων καταγωγής θα παράσχει τον απαραίτητο χρόνο για την ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας μπαταριών στην ΕΕ, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Η επιστολή των ηγετών της αυτοκινητοβιομηχανίας υπογράφεται από τους διευθύνοντες συμβούλους των BMW, Daimler, Ford, Stellantis και Volkswagen.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το αίτημα των ηγετών της αυτοκινητοβιομηχανίας για παράταση των κανόνων καταγωγής. Αναμένεται να λάβει απόφαση τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...