Ποια κινεζική μάρκα φοβάται η Tesla - Θα την ξεπεράσει το 2024;

Η Tesla είναι ο απόλυτος βασιλιάς των πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, στο τελευταίο κομμάτι μία εταιρεία την απειλεί σοβαρά.

  • -
  • -

Η Tesla είναι συνώνυμο της ηλεκτροκίνησης, αλλά και η μόνη εταιρεία που κατάφερε να φέρει ένα ηλεκτρικό μοντέλο στην πρώτη θέση των πωλήσεων. Αυτή τη στιγμή το Model Y είναι το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως καυσίμου.

Με τέτοιες επιδόσεις κάποιος θα θεωρούσε ότι η εταιρεία του Elon musk είναι ανίκητη, όμως στην πραγματικότητα υπάρχει μία μάρκα η οποία δείχνει να έχει τη δυναμική, που θα της επιτρέψει να κοντράρει σε αριθμούς πωλήσεων της Tesla ή ακόμα και να την ξεπεράσει, τουλάχιστον όσον αφορά την παγκόσμια σκηνή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e37a937e2de93a7e8249b9259b25e117.jpg

Ποια εταιρεία μπορεί να κοντράρει την Tesla;

Με πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, η μοναδική εταιρεία που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την Tesla είναι η BYD. Πρόκειται για έναν κινεζικό κολοσσό ο οποίος έχει παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία 1-2 χρόνια με την πώληση αποκλειστικά επαγγελματικών μοντέλων. Πρόσφατα, ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επίσημα, επιβατικά αυτοκίνητα της μάρκας, καθώς η SIXT έφερε μερικές μονάδες του Atto 3, ενός SUV που κινείται αποκλειστικά με ρεύμα.

Δείτε ακόμα: Η Toyota Corolla υπέκυψε στα ηλεκτρικά - Έχασε την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις

Τι δείχνουν οι πωλήσεις των Tesla και BYD;

Ο λόγος που αναφέρουμε ότι η BYD είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να σταθεί σε επίπεδο πωλήσεων απέναντι στην Tesla, είναι τα αποτελέσματα που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο. Το τελευταίο, δηλαδή την περίοδο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2023, λίγο έλειψε για πρώτη φορά να πουλήσει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, η Tesla πούλησε 435.059 μονάδες, ενώ η BYD κατέγραψε 431.603 μονάδες. Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση 27% για την Tesla και 67% για την BYD, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/babbfff93065891f78cf435130b314e4.jpg

Σε επίπεδο εννιαμήνου η διαφορά είναι μεγαλύτερη υπέρ της Tesla, καθώς η έκρηξη ανόδου της BYD έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι, την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023 η Tesla έχει πουλήσει 1.324.074 αυτοκίνητα, ενώ η BYD ακολουθεί με 1.048.413 αυτοκίνητα. Τα παραπάνω είναι 46% αύξηση για την Tesla και 80% αύξηση για την BYD, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a5472c7ae0c1c838d0e135ea6f9b3515.jpg

Πώς καταφέρνει η BYD να τα βάλει με την Tesla;

Οι βασικές αιτίες πίσω από την εκπληκτική πορεία της BYD είναι δύο. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι είναι κινεζική μάρκα. Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου και ότι οι Κινέζοι έχουν στραφεί προ πολλού στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι λογικό να σημειώνει μεγάλες πωλήσεις εκεί. Όντως, αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία θα δούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της BYD προέρχεται από την κινεζική αγορά. Η δεύτερη αιτία της ανόδου είναι ότι πλέον δραστηριοποιείται και εκτός Κίνας. Αναμενόμενα, όσο αυξάνονται οι αγορές στις οποίες πωλούνται τα αυτοκίνητά της, τόσο περισσότερες πωλήσεις θα καταγράφει.

Περιμένουμε τα αποτελέσματα πωλήσεων του τελευταίου τριμήνου, όταν θα ολοκληρωθεί το έτος, για να δούμε αν τελικά η BYD θα καταφέρει να ρίξει από την κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων την Tesla ή θα κρατηθεί στην πρώτη θέση η αμερικανική μάρκα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...