Δες πως πάει ένα Toyota GR Yaris με πάνω από 420 ίππους! [video]

Η βελτίωση του μικρού ιαπωνικού, τετρακίνητου hot hatchback έχει εξελιχθεί σε αρκετά δημοφιλές… σπορ στο εξωτερικό, ανεβάζοντας κατά πολύ την ισχύ του τρικύλινδρου μοτέρ.

  • -
  • -

Όταν η Toyota Gazoo Racing παρουσίασε το GR Yaris, το μικρό τετρακίνητο hot hatch κέντρισε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Με έναν τρικύλινδρο turbo κινητήρα 1.6 λίτρων που αποδίδει 261 ίππους, γρήγορα πήρε τον χαρακτηρισμό του γνήσιου rally replica, μιας κατηγορίας αυτοκινήτων που άρχισε να εξαφανίζεται πριν χρόνια. Σε συνδυασμό με το μυώδες, τρίθυρο αμάξωμα, δεν άργησε να γίνει ιδιαίτερα ποθητό από τους γνήσιους petrolheads! Ωστόσο, το «μικρόβιο» της βελτίωσης δεν άργησε να εμφανιστεί. Στο εξωτερικό έχουν ήδη πειραματιστεί με τις αντοχές του G16E-GTS, οι οποίες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Πόσα «άλογα» φτάνει το Toyota GR Yaris;

Αν και θεωρητικά, ο τρικύλινδρος 1.600άρης κινητήρας είναι μικρός, αποδεικνύεται απίστευτα ανθεκτικός. Ήδη σε κάποιες χώρες έχουν ξεπεράσει τους 600 ίππους χωρίς να επέμβουν στα σωθικά του μοτέρ, διατηρώντας τα ίδια πιστόνια, μπιέλες κλπ, αλλάζοντας μόνο μια φλάντζα και ενισχύοντας τα περιφερειακά (μεγαλύτερο intercooler, πολλαπλή εξαγωγής κλπ). Αυτή τη φορά, έχουμε έναν βελτιωτή από την Αγγλία ο οποίος τοποθέτησε μεγαλύτερη τουρμπίνα (μια G25-660) που μπορεί να προσφέρει έως περίπου 500 ίππους με βενζίνη πρατηρίου ή 600 ίππους, με αγωνιστικό καύσιμο E85. Για την ώρα η πίεση της τουρμπίνας έχει διατηρηθεί σχετικά χαμηλά, στο 1,8 bar και το αποτέλεσμα είναι 365 ίππους στον τροχό ή αλλιώς, περίπου 420 ίππους στον στρόφαλο.

Δείτε ακόμη: Ένα Toyota GR Yaris με πάνω από 550 ίππους «λυσσάει» στο δυναμόμετρο

Από το video στο δυναμόμετρο, αλλά και την οδήγηση σε μια μικρή πίστα, βλέπουμε και… ακούμε ότι το συγκεκριμένο Toyota GR Yaris είναι αρκετά αγριεμένο. Επιταχύνει με εντυπωσιακό τρόπο και χάρη στην τετρακίνηση, αλλά και το χαμηλό βάρος, αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό σε κάθε είδους χρήση, από επιδόσεις στην ευθεία μέχρι και στην κλειστή διαδρομή μιας πίστας. Ο βελτιωτής αναφέρει ότι σύντομα το συγκεκριμένο GR Yaris θα αγγίξει τους 600 ίππους απόδοσης, πάνω από το διπλάσιο δηλαδή συγκριτικά με την εργοστασιακή απόδοση. Σύντομα, ωστόσο, αναμένεται νέα εκδοχή του ιαπωνικού hot-hatch, με 300 ίππους, αλλαγές στην ανάρτηση, τα φρένα, το πλαίσιο και αυτόματο κιβώτιο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...