Hyundai Bayon: Πότε αξίζει να επιλέξεις το B-SUV και πότε το i20;

Αξίζει να επενδύσει κανείς ένα μικρό επιπλέον ποσό για να αποκτήσει το Hyundai Bayon έναντι του i20; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

  • -
  • -

Πρόκειται για δύο από τα πιο επιτυχημένα supermini της ελληνικής αγοράς. Παρότι… «αδελφά» μοντέλα, το Hyundai Bayon, κυκλοφορεί με την ταμπέλα του SUV/Crossover, ενώ το i20, ως ένα παραδοσιακό 5θυρο χάτσμπακ. Στο ερώτημα λοιπόν που τίθεται «ποιο να διαλέξω» ή εάν αξίζει να επιλέξω το Bayon έναντι του i20, η απάντηση, ποικίλει. Εξαρτάται βασικά από την οπτική που θα προσεγγίσει κανείς το θέμα και κυρίως, από τις μεταφορικές του ανάγκες. Ας περάσουμε λοιπόν στην ουσία.

Το Bayon είναι ουσιαστικά το μοντέλο που κάλυψε το προϊοντικό κενό στη γκάμα της Hyundai ανάμεσα στο i20 και το Kona. Όταν το 2017 η κορεατική φίρμα παρουσίαζε το Kona ως το μικρότερο SUV της, τόνιζε από τότε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν χρησιμοποίησε ως βάση για την κατασκευή του το i20, αλλά μια διαφορετική πλατφόρμα. Η οποία μάλιστα είχε πρόβλεψη για τετρακίνητες, υβριδικές αλλά και ηλεκτρικές εκδόσεις.

Παράλληλα άφηνε εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμα μοντέλο που όντως θα χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα του i20 και θα είχε πιο… crossover προσανατολισμό, ευθυγραμμισμένο με το πνεύμα της εποχής. Αυτό δεν ήταν άλλο φυσικά από το Bayon. Το οποίο προφανώς πατά πάνω στην ίδια πλατφόρμα με το i20 και φέρει την ίδια δομή ανάρτησης (Γόνατα McPherson εμπρός, Ημιάκαμπτος άξονας πίσω), ενώ όπως ίσως γνωρίζετε, δεν δύναται να εφοδιαστεί με σύστημα τετρακίνησης.

Παρόλα αυτά, το Bayon στέκεται 3,5 cm πιο ψηλά από το έδαφος (165 mm vs 130 mm) συγκριτικά με το i20, που σημαίνει ότι με μέτρο, δύναται να πατήσει και σε χωμάτινες επιφάνειες.

Με… καρμπόν εσωτερικό

Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο του Hyundai Bayon

Το ταμπλό του Bayon προέρχεται αυτούσιο από το i20. Αυτό σημαίνει ότι τα πλαστικά είναι σκληρά αλλά με καλή συναρμολόγηση και αποδεκτό φινίρισμα. Συνεπάγεται επίσης σωστή θέση οδήγησης με τιμόνι που ρυθμίζεται και σε απόσταση, ψηφιακό πίνακα οργάνων με διαγώνιο 10,25” και 8άρα οθόνη αφής για το σύστημα infotainment. Τόσο το Bayon όσο και το i20, έρχονται «φορτωμένα» με πλήθος συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας αλλά και όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά gadgets στους τομείς της συνδεσιμότητας (στάνταρ Android Auto και Apple CarPlay χωρίς ανάγκη καλωδίου), της άνεσης αλλά και της ψυχαγωγίας.

Πόσο πιο ευρύχωρο είναι το Bayon;

Παρότι αμφότερα χτίζονται πάνω στην ίδια πλατφόρμα, οι σχεδιαστές της Hyundai φρόντισαν να δώσουν έναν πιο οικογενειακό τόνο στο Bayon. Στην πράξη λοιπόν, το κορεατικό crossover είναι μεγαλύτερο κατά 14 cm σε μήκος από το i20 (4.180 mm vs 4.040 mm). Έχουν βέβαια το ίδιο πλάτος (1.775 mm) και το ίδιο μεταξόνιο (2.580 mm), με το Bayon να υπερτερεί όμως σε ύψος κατά 5 cm (1.500 mm vs 1.450 mm).

Η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές στις διαστάσεις είναι μικρές, παρόλα αυτά η χωροταξική εκμετάλλευση της καμπίνας του Bayon είναι άριστη, με ιδιαίτερα ευρύχωρο πίσω κάθισμα (δύο μεγαλόσωμοι ενήλικοι θα βολευτούν μια χαρά, ενώ ακόμα κι ένας τρίτος δεν αποκλείεται) και ακόμα καλύτερο χώρο αποσκευών. Στη γλώσσα των αριθμών, το Bayon προσφέρει 411 lt αποθηκευτικού όγκου, ενώ το i20, 352 lt. Επίσης, στα θετικά του Bayon συγκαταλέγεται και το μεγάλο άνοιγμα του πορτπαγκάζ όπως και ο πλήρως εκμεταλλεύσιμος χώρος αποσκευών που διευκολύνει πολύ στη φόρτωση των αντικειμένων.

Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο του Hyundai i20

Οι… ομοιότητες των δύο μοντέλων, συνεχίζονται και σε επίπεδο μηχανικών συνόλων. Η γκάμα λοιπόν εκκινεί με τον ατμοσφαιρικό 1.200άρη με τους 84 PS και ακολουθούν δυο υπερτροφοδοτούμενες εκδόσεις, με τον 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα να αποδίδει 100 ή 120 PS. Μάλιστα, οι «τουρμπάτες» version τόσο στο Bayon όσο και στο i20 δύναται να συνεργαστούν είτε με 6άρι χειροκίνητο σασμάν είτε με το 7άρι -διπλού συμπλέκτη- DCT.

Το χρώμα του χρήματος

Και φθάνουμε στο πιο νευραλγικό ίσως κομμάτι, αυτό των τιμών. Στη γκάμα του Hyundai i20 υπάρχει η entry level έκδοση του μοντέλου (Fresh) που έχει ως τιμή εκκίνησης τα 17.890 €. Προκειμένου όμως να υπάρχει μια δίκαιη σύγκριση βάλαμε στο εργαλείο σύγκρισης αυτοκινήτων του GOCAR ίδιες εξοπλιστικά εκδόσεις, επιλέγοντας δύο τύπους κινητήρων.

Συγκεκριμένα, το Hyundai i20 1.2 84 PS Exclusive κοστίζει 18.890 €. Το κορεατικό supermini είναι φθηνότερο κατά 450 € του αντίστοιχου Bayon 1.2 84 PS Exclusive (19.340 €), ενώ αποδεικνύεται και ταχύτερο -σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις- στο 0-100 km/h (13,1’’ vs 13,5’’), προσφέροντας και ελαφρώς υψηλότερη τελική ταχύτητα (173 km/h vs 165 km/h). Επίσης, εμφανίζεται «κομματάκι» και πιο φειδωλό σε κατανάλωση καυσίμου απαιτώντας 5,3 lt/100 km, τη στιγμή που το Bayon χρειάζεται 5,6 lt/100 km. H πιο σημαντική ωστόσο διαφορά ανάμεσα στις δυο αυτές εκδόσεις είναι, ότι το i20 1.2 84 PS Exclusive δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας (120 gr), τη στιγμή που το Bayon 1.2 84 PS Exclusive με τα 126 gr/km CO2 πηγαίνει ταμείο, προκειμένου να καταβάλλει 80,64 €.

Όσοι αναζητούν περισσότερη ισχύ, υψηλότερη ροπή και σαφώς καλύτερες επιδόσεις μπορούν να στραφούν στην έκδοση με τον 3κύλινδρο τούρμπο κινητήρα 1.0 T-GDI με τους 100 PS, την ήπια υβριδική υποβοήθηση και το 7άρι -DCT- σασμάν στο εξοπλιστικό πακέτο Distinctive. Τώρα το i20 είναι φθηνότερο κατά 550 € (23.990 € vs 24.540 €), όπως επίσης και ταχύτερο στο 0-100 km/h (11,4’’ vs 11,7’’) και με ελαφρώς υψηλότερη τελική ταχύτητα (185 km/h vs 180 km/h). Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση τόσο το i20 όσο και το Bayon απαλλάσσονται από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, στις συγκεκριμένες εκδόσεις τους.

Εν κατακλείδι, διαλέγω i20 ή Bayon;

Κάνοντας έναν τελικό απολογισμό, το συμπέρασμα είναι μάλλον… ξεκάθαρο. Όσοι αναζητούν από τη γκάμα των «supermini» οχημάτων της Hyundai μια οικογενειακή πρόταση, με ευρύχωρη καμπίνα, μεγάλο χώρο φόρτωσης και αυξημένη απόσταση από το έδαφος ώστε να κινούνται και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε χωμάτινα μονοπάτια, αξίζει να προτιμήσουν το Bayon. Άλλωστε, είτε τα 450 € της διαφοράς στην τιμή στην ατμοσφαιρική έκδοση των δυο μοντέλων είτε τα 550 € της υπετροφοδοτούμενης, δεν είναι ποσά αποτρεπτικά, ειδικά όταν μιλάμε για την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών μιας οικογένειας.

Από την άλλη, όσοι ψάχνουν για ένα αυτοκίνητο που να είναι όσο πιο οικονομικό γίνεται σε απόκτηση και χρήση, θα ικανοποιηθούν απόλυτα από το i20. Με χαμηλότερη τιμή αγοράς, χαμηλότερη κατά τι κατανάλωση και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση του 1.2, χτίζει τελικά μια μικρή αλλά υπαρκτή διαφορά υπέρ του σε κόστος. Άλλωστε, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα supermini, οπότε ακόμα και σε επίπεδο χώρων, δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο. 

Επιλέξτε κι εσείς έως 4 εκδόσεις των μοντέλων που σας ενδιαφέρουν στο εργαλείο σύγκρισης αυτοκινήτων και δείτε τις διαφορές τους σε κάθε τομέα. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...