Ακριβότερα και... παλιότερα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα! Τι έδειξε νέα έρευνα

Η περιορισμένη παραγωγή νέων αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών πώλησης τους, δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων.

  • -
  • -

Τα νέα αυτοκίνητα είναι συναρπαστικά. Εισάγουν πλήθος νέων τεχνολογιών, φέρουν εξελιγμένα συστήματα κίνησης, εφοδιάζονται με κορυφαία συστήματα παθητικής αλλά και ενεργητικής ασφάλειας και συνολικά, έχουν όλο το πακέτο για να προσελκύσουν νέους πελάτες στις τάξεις τους. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν εκατομμύρια νέα μοντέλα το χρόνο σε κάθε γωνιά της γης ωστόσο, πολλοί καταναλωτές μη μπορώντας να αντέξουν τις υψηλές τιμές πώλησης τους, στρέφονται στην αγορά των μεταχειρισμένων. Και εκεί όμως η κατάσταση δείχνει να έχει «ξεφύγει» από τα πλαίσια της λογικής.

Μια νέα μελέτη του iSeeCars διαπίστωσε ότι οι αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ξοδεύουν 33% περισσότερα χρήματα σήμερα για την αγορά ενός τέτοιου οχήματος σε σχέση με το 2019. Τα οχήματα που αγοράζουν είναι επίσης παλαιότερα, αυξάνοντας το μέσο όρο ηλικίας τους από 4,8 σε 6,1 έτη.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2019 επαρκούσαν 23.000 δολάρια για να αγοράσει κανείς ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο τριών ετών. Σήμερα, 23.000 δολάρια δεν φτάνουν για την απόκτηση ενός μοντέλου έξι ετών. Για την ακρίβεια, ο υποψήφιος αγοραστής θα χρειαστεί τουλάχιστον 24.210 δολάρια για να κάνει δικό του ένα αντίστοιχο μεταχειρισμένο όχημα.

Δείτε ακόμα: Αγορά μεταχειρισμένου από έμπορο ή ιδιώτη;

Η έλλειψη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 3ετίας είναι ο βασικός λόγος για τις αυξημένες τιμές πώλησης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει 28% λιγότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ηλικίας 1 έως 3 ετών σε σχέση με το 2019. Τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των πέντε ετών αύξησαν επίσης τις τιμές πώλησης τους.

Τεράστια αύξηση κόστους στα μεταχειρισμένα ενός έτους

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ενός έτους είναι 67% πιο ακριβά σήμερα από ό,τι το 2019, κοστίζοντας κατά μέσο όρο 46.403 δολάρια. Οι τιμές των αυτοκινήτων 2 και 3 ετών αυξήθηκαν κατά 57,7 και 41%, αντίστοιχα. Οι τιμές των αυτοκινήτων 6 ετών αυξήθηκαν κατά 53,4%, με αυτές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 10ετίας να είναι σήμερα 38,9% υψηλότερες, συγκριτικά πάντα με τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ο Karl Brauer, υπεύθυνος για την έρευνα του iSeeCars, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι κάτοχοι αυτοκινήτων ενός έως τριών ετών, εμφανίζονται αρνητικοί στο να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα τους με κάποιο νέο μοντέλο. Για την ακρίβεια το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20 έως 45%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Απλούστατα, διότι οι κάτοχοί τους αδυνατούν να αγοράσουν σήμερα ένα νέο αυτοκίνητο λόγω υψηλού κόστους».

Το iSeeCars ανέλυσε πάνω από 21 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2019 έως 2023 προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...