Ιστορική απεργία σε εργοστάσια αυτοκινήτου - Ποιες εταιρείες επηρεάζονται

Η απεργία που ξεκίνησε, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγική και όχι μόνο διαδικασία.

  • -
  • -

Το United Auto Workers, το μεγαλύτερο σωματείο/συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ξεκίνησε σήμερα μια μεγάλη απεργία ενάντια στους Big Three της χώρας. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 13.000 εργαζόμενους στους δρόμους σε μια ιστορική απεργία κατά της Ford, της General Motors και του ομίλου Stellantis. Αυτή είναι η πρώτη φορά στα 88 χρόνια ιστορίας του συνδικάτου που ξεκινά ταυτόχρονα απεργία ενάντια και στους τρεις ισχυρούς ομίλους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το UAW και οι Big Three είχαν ξεκινήσει συζητήσεις το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις νέες συλλογικές συμβάσεις αλλά όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος οι συνομιλίες διακόπηκαν άμεσα, παρά τις προτεινόμενες αυξήσεις έως και 20% των εκπροσώπων των Big Three προς τους εργαζόμενους.

Το σωματείο αρνήθηκε να υπογράψει αυτή τη νέα συλλογική σύμβαση αναφέροντας μέσω του προέδρου, Shawn Fain, ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Με συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, με ότι χρειάζεται ώστε να δείξουμε στις εταιρείες ότι θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fain.

Η απεργία που ονομάζεται «Stand Up Strike» στοχεύει συγκεκριμένα εργοστάσια της Ford, της General Motors και της Stellantis στο Μίσιγκαν, το Οχάιο και το Μιζούρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή δημοφιλών μοντέλων όπως τα Ford Bronco, Jeep Wrangler και Chevrolet Colorado .

Δείτε ακόμα: Οι 15 εταιρείες που απαρτίζουν τον κολοσσό Stellantis

Η General Motors και ο όμιλος Stellantis αντέδρασαν άμεσα με επίσημες ανακοινώσεις. «Είμαστε απογοητευμένοι από αυτές τις ενέργειες της ηγεσίας του UAW, παρά το άνευ προηγουμένου υψηλό οικονομικό πακέτο που προτάθηκε στο συνδικάτο, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών αυξήσεων στους μισθούς και δεσμεύσεων για το εργατικό δυναμικό», αναφέρει η δήλωση της GM για να ακολουθήσει αυτή του ομίλου Stellantis όπου τονίζει τα εξής: «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από την αρνητική στάση της ηγεσίας του UAW σε ότι προτείναμε. Δεσμευόμαστε ότι στόχος μας είναι η συνεχής προσπάθεια ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία προς το συμφέρον των εργαζομένων, των οικογενειών τους αλλά και των πελατών μας».

Αν η απεργιακή κινητοποίηση διαρκέσει, η αμερικανική οικονομία θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα καθώς και πολλές τρίτες εταιρείες εξαρτώνται από την παραγωγή και λειτουργία των Big Three. Το συνδικάτο, ζητάει αυξήσεις 40% και εγγυήσεις για τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...