Ποια είναι πιο αξιόπιστα, τα ηλεκτρικά ή τα θερμικά; Ο ADAC βγάζει νικητή!

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να γίνονται σταδιακά κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι λογικό να απορούμε αν είναι πιο αξιόπιστα από θερμικά ή όχι. Οι Γερμανοί του ADAC μας δίνουν την απάντηση.

  • -
  • -

Ο ADAC θεωρείται ένας πολύ έγκριτος οργανισμός, γνωστός για τις έρευνες και τα εκτενή στατιστικά που κρατάει για ποικιλία θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η αξιοπιστία των αυτοκινήτων. Στην τελευταία του έκθεση η οποία αφορά το 2022, συμπεριέλαβε για πρώτη φορά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε την αξιοπιστία τους σε σχέση με τα θερμικά μοντέλα.

Τα τέσσερα δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα είναι το BMW i3 και το Renault Zoe στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων, το VW ID.3 στην compact κατηγορία και το Model 3 της Tesla στη μεσαία κατηγορία. Η απόφαση να συμπεριληφθούν αυτά τα μοντέλα βασίστηκε στον αριθμό των ταξινομήσεών τους, με ελάχιστη απαίτηση τις 7.000 ταξινομήσεις στη Γερμανία εντός των δύο πρώτων ετών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/72d1a7b826b99f7859b53f5a66fdcabb.jpg

Η πιο συνηθισμένη αιτία βλαβών στα ηλεκτρικά και στα θερμικά αυτοκίνητα

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνηθέστερη αιτία βλαβών τόσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και για τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης ήταν η κλασική 12V μπαταρία (εκτός από την μεγάλη μπαταρία για την κίνησή τους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν και μία κλασική 12V για τη λειτουργία υποσυστημάτων όπως το infotainment, τα φώτα, οι αισθητήρες κ.λπ.).

Δείτε ακόμα: Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες μάρκες στην Ευρώπη;

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την μπαταρία ευθύνονταν για πάνω από το 40% των βλαβών τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο εντοπισμός της ακριβούς αιτίας μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς είναι διάφοροι οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα προβλήματα, όπως πιθανό λάθος του χρήστη και η ποιότητα της μπαταρίας. Η συχνότητα των βλαβών που σχετίζονται με την μπαταρία αυξήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα οχήματα οδηγούνταν λιγότερο συχνά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0f2c8d69f40fb1ec74962eb3ba15a4a8.jpg

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα του ADAC;

Η ADAC Pannenstatistik όπως είναι η ονομασία της έκθεσης, ανέλυσε συνολικά 155 μοντέλα από περίπου 20 αυτοκινητοβιομηχανίες, εστιάζοντας σε βλάβες που συνέβησαν το 2022 και αφορούσαν οχήματα ηλικίας 3 έως 10 ετών. Η νέα μεθοδολογία αξιολόγησης απαιτούσε τουλάχιστον 7.000 ταξινομήσεις στα δύο πρώτα έτη από το λανσάρισμα του μοντέλου, για να συμπεριληφθεί στη λίστα.

Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν προσφέρουν καθοδήγηση για τους αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, καθώς υποδεικνύουν τη συχνότητα βλαβών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να μην παρέχουν τέλεια αντανάκλαση της πραγματικής ποιότητας ενός οχήματος, τονίζοντας τη σημασία του ελέγχου από κάποιον επαγγελματία πριν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b44a992faf765e9cc43d9cfc3179e522.jpg

Τελικά ποια είναι περισσότερο αξιόπιστα, τα ηλεκτρικά ή τα θερμικά;

Όσον αφορά την αξιοπιστία, συγκρίνοντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εκείνα με κινητήρα εσωτερικής καύσης με πρώτη ταξινόμηση το 2020, η ADAC διαπίστωσε ότι και οι δύο τύποι είχαν χαμηλή πιθανότητα βλαβών. Τα συνήθη ζητήματα, όπως τα προβλήματα μπαταρίας και ελαστικών, ήταν παρόμοια και στις δύο κατηγορίες.

Ωστόσο, παρατηρήθηκαν διαφορές στη συχνότητα των βλαβών που αφορούσαν τα συστήματα που σχετίζονται με τα κλειδιά, τα συστήματα ακινητοποίησης και το σύνολο του κινητήρα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επωφελούμενα από την τεχνική απλότητα του συστήματος κίνησης και των συστημάτων κλειδιών χωρίς επαφή με τα οποία εξοπλίζονται τα περισσότερα εξ’ αυτών, παρουσίασαν λιγότερες βλάβες σε αυτούς τους τομείς.

Είναι τα συμπεράσματα του ADAC οριστικά;

Παρ' όλα αυτά, είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη συνολική αξιοπιστία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σύγκριση με τα θερμικά αυτοκίνητα. Το υψηλό κόστος κατασκευής υπάρχει περίπτωση να έχει στρέψει κάποιους κατασκευαστές προς την τοποθέτηση ελαφρώς υποδεέστερων ποιοτικά υποσυστημάτων ώστε να συγκρατήσουν κάπως την τελική τιμή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/332741eafbf8124ac87a98ae862a5f5a.jpg

Επιπλέον, επειδή ακόμα θεωρούνται ένα σχετικά καινούριο προϊόν, υπάρχουν περιπτώσεις δυσλειτουργιών ή/και μη συνεργασίας ανάμεσα στα διάφορα υποσυστήματα. Από τα παραπάνω προκύπτει πως όσο πέφτει το κόστος κατασκευής θα τοποθετούνται όλο και καλύτερα υλικά, ενώ οι κατασκευαστές θα κατανοούν καλύτερα τις λεπτομέρειες λειτουργίας τους. Συνδυαστικά αυτοί οι δύο παράγοντες θα οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερη αξιοπιστία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...