Ηλιακή στάση λεωφορείου δροσίζει όσους περιμένουν

Δεν πρόκειται για… μελλοντικό εγχείρημα ή σχέδιο, αλλά για σύστημα που ήδη λειτουργεί!

  • -
  • -

Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης εξάντλησε την ευρηματικότητα του σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μία στάση λεωφορείου που κατεβάζει τη θερμοκρασία στο σημείο κοντά στους 20 βαθμούς κελσίου! Το καινοτόμο σύστημα αποτελείται από μία μονάδα με ηλιακά πάνελ, μία υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης νερού, ένα κλειστό κύκλωμα κυκλοφορίας του νερού και αισθητήρες θερμοκρασίας που ανιχνεύουν την ύπαρξη πεζών στη στάση.

Δείτε ακόμη: Ελαστικά που φουσκώνουν μόνα τους! 

Όταν το σύστημα ανιχνεύσει την παρουσία κάποιου πεζού στη στάση, ενεργοποιεί άμεσα μία αντλία νερού. Αυτή παίρνει νερό από τη δεξαμενή και την κυκλοφορεί στο κλειστό κύκλωμα, δροσίζοντας τον αέρα που βγαίνει στη στάση μέσα από μικρές τρύπες. Μπορεί να διατηρήσει –ανάλογα τις συνθήκες- μία θερμοκρασία ανάμεσα στους 20-24 βαθμούς, με τη διαδικασία ψύξης να έχει διάρκεια έως και 20 λεπτά. Μάλιστα, οι σπουδαστές του Πανεπιστήμιου της Σεβίλλης που συνέλαβαν την ιδέα, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για κλασσικό σύστημα κλιματισμού, με το κόστος να είναι σημαντικά χαμηλότερο. Ο Δήμος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο θα λανσάρει σε διάφορες στάσεις το καλοκαίρι του 2024!

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, με τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ένα τέτοιο σύστημα δεν μοιάζει με πολυτέλεια, αλλά περισσότερο με ανάγκη! Ειδικά για τις χώρες του Νότου, με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...